Radu Țincu: „Nu cred că în 2021 trebuie să repetăm aceeași istorie”

„S-a discutat iarăși foarte mult de către cei care contestă vaccinarea și care doresc o imunizare colectivă. Da, dar dacă vrem o imunizare colectivă prin boală, trebuie să ne asumăm și morții. Ne amintim, 1918 a însemnat 50 de milioane de oameni care au murit de gripă spaniolă. Nu cred că în 2021 trebuie să repetăm aceeași istorie, din cel puțin două perspective. În primul rând, că avem suficientă știință și tehnologie să obținem vaccinuri și să obținem tratamente mult mai eficient ca acum 100 de ani. Deci, până la urmă, în momentul în care cineva susține că ar trebui să ne îmbolnăvim cu toții ca să obținem imunitate, îmi pare rău, dar este o gândire retrogradă care ne duce înapoi în 1918. Va trebui să găsim alte alternative decât să ne îmbolnăvim și să murim pe capete.”, a declarat Radu Țincu, în cadrul emisiunii amintite mai sus.


Radu Țincu consideră că are trebui regândită strategia de distribuție a vaccinurilor, pentru a nu mai permite apariția de noi focare în țările cu rata de vaccinare mică. El nu susține ideea că toată lumea ar trebui să se îmbolnăvească pentru a obține imunitate, deorece este o gândire care ne-ar duce înapoi în 1918, când peste 50 de milioane de oameni au murit din cauza gripei spaniole.


„Fie apariția unei mutații care va genera un nou val de îmbolnăviri. Și dacă ne uităm, din nou apropo de vaccinare, unde au apărut mutațiile? În țările nevaccinate! Mutația indiană a apărut într-o țară care nu se vaccina și care promova un anumit medicament la colț de stradă. (…) Poate veni și din România pentru că, la o asemenea rată de transmitere chiar și la nivel local pot să apară mutații. Una din greșeli, care a fost identificată de OMS, a fost faptul că peste 80% din vaccinuri au fost folosite în doar 20 de țări, ceea ce a arătat un acces la vaccinare discrepant și discreționar. Populația bogată a lumii a crezut că, dacă se va vaccina în totalitate va scăpa de pandemie, fără să-și dea seama că, din țările sărace, mutațiile vor veni peste noi. (…) Cred că trebuie regândită strategia de distribuție a vaccinurilor și acestea trebuie distribuite în mod uniform sau să se crească capacitatea de producție, astfel încât să nu mai permitem apariția de noi focare.”, a mai declarat medicul.