UE interzice folosirea unui aditiv alimentar din 2022

Dioxidul de titan este utilizat pe post de colorant în mai multe produse precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe și bulionuri, potrivit unui comunicat de presă emis de Comisia Europeană.

Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Siguranța alimentelor noastre și sănătatea consumatorilor noștri nu sunt negociabile. În prezent, acționăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date științifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanță chimică utilizată în alimente”.


Va începe o perioadă de eliminare treptată de 6 luni

Propunerea Comisiei a venit în urma unui aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a ajuns la concluzia că E171 nu mai este un aditiv alimentar sigur, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate.

Decizia va intra în vigoare la începutul anului 2022, cu excepția cazului în care Consiliul sau Parlamentul European vor adopta o obiecție până la finele acestui an. Va începe o perioadă de eliminare treptată de 6 luni, după care se va aplica o interdicție totală pentru utilizarea aditivului în produsele alimentare.