Un nor cu potențial toxic a început să acopere România de duminică, după erupțiile vulcanului din insula spaniolă La Palma. Curenții aduc de la peste 5.000 de kilometri depărtare particule care ne pot pune sănătatea în pericol. Autoritățile au transmis că monitorizează situația și au oferit câteva recomandări despre cum ne putem proteja singuri de necaz.

Norul toxic provocat de erupția vulcanului din Canare este deasupra României

Deși insula La Palma din Arhipelagul Canarelor se află departe de noi, substanțele aruncate de vulcan în atmosferă sunt periculoase și pot circula repede, pe distanțe mari, fiind purtate de masele de aer.

Norul va trece și peste Spania, Franța, Germania sau Italia, iar în dimineața de duminică a intrat prin vestul teritoriului nostru, pe la Timișoara, reușind ca astăzi să cuprindă toată țara.

„O eliberare foarte mare de compuşi chimici în atmosferă, cenuşă vulcanică, dioxid de sulf şi, probabil, compuşi de clor, brom. E un fenomen extrem de violent", explică Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică UAIC din Iași.

Cum ne putem proteja? Recomandările specialiștilor

Ministerul Mediului este în alertă și monitorizează constant aerului. Specialiștii sunt de părere că ar fi bine să luăm măsuri oricum în aceste zile, cum ar fi să purtăm mască de protecție, ochelari și șapcă.

„În cazul în care ar interveni o creştere subită datorată intrării acestui nor, am alerta populaţia prin RO-ALERT", a declarat Ovidiu Drăgănescu, prefectul de Timiş.

„Mască, poate ochelari, o şepcuţă pe cap şi ne deplasăm doar atunci când este nevoie", a declarat Mihai Lungu, decanul Facultăţii de Fizică, UVT.

Norul de cenușă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic și particule fine, solide, de magma pulverizată, solidificată și răcită. Datele privind concentrațiile orare provenite din monitorizarea poluanților precum SO2, pulberi în suspensie, NOx și CO pot fi consulate de către public pe www.calitateaer.ro.

Vulcanul a erupt pe 19 septembrie

Vulcanul din La Palma a erupt în data de 19 septembrie. Aproape 7.000 de persoane au fost evacuate de pe insulă, iar sute de case au fost distruse. Totodată, aeroportul a fost închis după ce erupția s-a intensificat și a intrat în cea mai explozivă fază.

Citeste si:
VIDEO Un oraș din Filipine, acoperit de cenușă în urma erupției...
VIDEO Un oraș din Filipine a...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Septembrie 2021 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.