Potrivit unui comunicat al ministerului, datele care stau la baza deciziilor luate sunt incidenţa „în creştere" a cazurilor de la reluarea cursurilor în format fizic, creşterea cazurilor pozitive de COVID-19 în rândul cadrelor didactice şi a numărului claselor/grupelor suspendate, indicate de datele oficiale.

În perioada 23 februarie - 1 martie, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar s-au înregistrat 405 infectări în rândul elevilor; 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, iar 494 de clase/grupe au suspendat activitatea, se precizează în comunicat.

Un alt factor de risc menţionat de Ministerul Sănătăţii este numărul în creştere de infectări cu COVID-19 noua varianta UK - linia genetică B.1.1.7, precum şi repartiţia lor geografică extinsă pe tot teritoriul ţării, cu rată de transmitere şi contagiozitate crescută la copii.

„De asemenea, trebuie subliniate următoarele aspecte:

  • în timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă, implicit riscul de transmitere;
  • măsura relaxării purtării măștilor în timpul orelor de sport ar zădărnici efortul susținut de a purta mască în timpul tuturor celorlalte activități școlare;
  • mai multe țări au luat decizia sistării complet a activităților sportive”, se arată în comunicat.

Precizările Ministerului Sănătăţii vizează propunerile de completare a Ordinului ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 3.235/93/4.2.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică referitoare la purtarea măştilor de protecţie în timpul activităţilor sportive, potrivit Agerpres.