Se întâmplă în Germania, acolo unde cererea de cumpărare pentru soc a crescut surprinzător de mult în acest an, ceea ce a făcut şi ca preţul pe kilogram să fie mai mare, mai ales că recolta a fost una slabă.

Cererile de cumpărare au venit din SUA şi China, ele bazându-se pe efectele presupuse ale socului în întărirea sistemului imunitar, potrivit reuters.com.

Studiile făcute de cercetători pe fructele de soc au arătat că siropul poate ajuta în tratarea gripei şi la refacerea organismului în cazul infecţiilor respiratorii.

Unii medici spun că această băutură din soc folosită în scop terapeutic poate avea efecte şi în cazul coronavirusului, însă testele de până acum nu sunt foarte concludente, motiv pentru care mai trebuie cercetat.

„Mulţi producători de suplimente medicale vor soc, chiar dacă nu au lucrat cu aşa ceva înainte", spune Gyorgy Csizmadia, directorul firmei Elderberry Sales Co din satul Sarszentagota.

Medicul Erika Balaicza, specialist în utilizarea ierburilor în medicină, spune că socul poate ajuta la tratarea infecţiilor respiratorii virale, însă nu poate ucide virusul, menționează antena3.ro.