În prezent, cel puțin jumătate din populația lumii suferă de depresie, numărul de femei este mai mare decât cel al bărbaților. Oamenii se plâng de stări de nervozitate, dureri de cap, gânduri neliniștite, emoții negative, tensiune internă, tensiune musculară mai ales în zona umerilor, gâtului, membrelor inferioare, stări de anxietate și altele.

În majoritatea cazurilor, oamenii cu stări de depresie sunt triști și irascibili, iar asta se datorează traumelor psihologice, conflictelor interne, amintirilor dificile, situațiilor stresante din viața lor. O altă cauză este oboseala, care apare în mod frecvent pentru că-și asumă angajamente excesive la locul de muncă. Temperamentul unui om poate duce de asemenea la depresie, la o stare de spirit scăzută, mai ales dacă acesta este melancolic sau pesimist din fire.

Depresia se caracterizează prin tristețe, stimă de sine scăzută, trăsături cognitive asociate cu autodistrugerea, subestimarea personalității, scăderea vitalității, gânduri negative, atitudine pesimistă, schimbări ale stărilor de dispoziție, tulburări ale sistemului nervos.


Ce poți face pentru a scăpa singur de depresie


1. Comunicarea

Pentru a scăpa de depresie trebuie să elimini emoțiile apăsătoare, prin plimbări în natură și comunicare. Poți alege o persoană cu care să vorbești despre experiența ta și de la care eventual să primești și sprijinul necesar. Comunicarea cu prietenii îți poate îmbunătăți starea de spirit și te poate ajuta în eliminarea depresiei.

Pentru a scăpa de stările depresive poți face pași mărunți, începând de pildă cu înlocuirea gândurilor negative cu cele pozitive. Gândirea negativă accentuează depresia, iar cea pozitivă ajută în gestionarea stresului. O idee bună este să comunici cu oameni pozitivi și optimiști.


2. Alegeri bune pentru tine

Pentru a scăpa de depresie este indicat să ai atitudinea corectă față de tine. Asta înseamnă să faci alegeri bune, să eviți conflictele, să lași grijile deoparte, să mergi la plimbare zilnic, să te bucuri de soare, care te ajută în producerea hormonilor fericirii și calmarea stărilor depresive.

A avea grijă de tine înseamnă și respectarea unui stil de viață sănătos. Trebuie să încerci să eviți situațiile stresante, pentru că stresul înrăutățește starea depresivă și poate crea și alte probleme de sănătate. Este importantă gestionarea stresului, stabilirea limitelor a ceea ce poți face, dar și planificarea timpului liber – a plimbărilor, recreerii, distracției.


3. Nu te izola!

Cei depresivi au tendința de a se izola de viața socială. Asta nu contribuie la eliminarea depresiei. Comunicarea îi va ajuta să scape de tensiunile interioare și treptat atenția lor va fi îndreptată de la gândurile nefericite spre alte aspecte mai pozitive.


4. Fă ceea ce îți place!

Pentru a avea o stare de bine, fă ceea ce ai iubit întotdeauna, un hobby care își aduce bucurie și satisfacție. Ar putea fi vorba despre călătorii, sport, dans, muzică, etc. Orice activitate care îți place îți poate schimba starea de spirit.


5. Uleiul care te poate scăpa de depresie

Studiile cercetărilor au arătat faptul că uleiul CBD ajută în calmarea durerii, inflamației, combaterea insomniei, reducerea stărilor de anxietate și depresie. CBD-ul are efect în stimularea serotoninei și deci are cam același efect ca și sentimentele pozitive sau emoțiile vesele care cresc producția de hormoni ai fericirii.

Depresia la oameni este provocată și de numeroase boli: Alzheimer, cancer, diabet, artrită, epilepsie și multe altele. Simptomele acestor boli (ex.durere, inflamație, insomnie) pot fi reduse cu ajutorul cannabidiolului (CBD) care este un ulei de canabis care nu conține THC (cannabinoidul care da stari de euforie). Depresia apare și din cauza consumului de alcool, stres excesiv, separarea de persoanele dragi, leziuni la cap, consumul de droguri, factori sezonieri și alte motive.