Raed Arafat accentuează că din moment ce în câteva zile elevii vor începe să frecventeze școala, aceștia trebuie informați și obligați să respecte și să se asigure cu toate normele de securitate contra pandemiei actuale. Iar elevii ce vor refuza să poarte masca de protecție, șeful DSU propune să fie dați afară de la ore.


Arafat: Nu vrei să porți mască, ieși din clasă!

"Nu vrei să porți mască, ieși din clasă, așteaptă pe hol, pentru că îți pui colegii în pericol. Va conta foarte mult ce au auzit copiii în casă în ultimele şase luni. De la părinții lui. Ce a auzit copilul de la anturajul lui", a spus medicul Raed Arafat.


Dr. Arafat: E important cum educi copiii de la prima oră şi contează ce au auzit acasă

"Și poate mai ales pentru copiii mici trebuie să le fie explicat într-un mod care să fie atractiv, nu un mod care să-i sperie. Cu certitudine profesorii știu cum să facă acest lucru. Este important cum educi copiii de la prima oră.

Poate o mică parte nu vor respecta regulile de la început, dar dacă intră în școală și nu simte prezența regulilor respective și se încearcă să li se explice cândva în cursul zilei, deja se pierde încet încet controlul și posibilitatea de a-i face pe copii să respecte aceste reguli.

În prima oră trebuie să li se explice la copii care sunt regulile. Reducerea numărului de elevi la noi este foarte greu de implementat, dar nu imposibil", a precizat Arafat.


Anisie: Şcoala va începe pe 14 septembrie

Ministrul Educației, Monica Anisie a declarat că școala anul acesta începe pe 14 septembrie, iar modalitatea de desfășurare a orelor o va alege fiecare instituție în parte.

"Începe şcoala pe 14 septembrie, chiar dacă au fost discuţii cu anumiţi specialişti epidemiologi care recomandau să amânăm începutul de an şcolar sau să începem în sistem online tocmai pentru ca boala să se poată consuma", a precizat ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Instituțiilor de învățământ școlare li s-au propus 3 scenarii: roșu, galben și verde conform cărora ar putea să își desfășoare activitatea în funcție de starea epidemiologică a fiecăreia.

Scenariul verde este cea mai optimistă variantă și prevede ca toți copiii să meargă la școală, acest fapt fiind obligatoriu, nu opțional.

Scenariul galben prevede un risc mediu, iar în cazulș acestui scenariu, prioritate de a merge la școală vor avea preșcolarii, elevii claselor 0-IV, dar și elevii din anii terminali. Restul elevilor vor face lecțiile online, urmând ca ulterior să meargă și aceștia la școală, prin rotație.

Scenariul roșu este cel mai alarmant scenariu, în acest caz școala fiind închisă de tot, iar orele se vor desfășura online, precizează antena3.ro