Nu tot mucegaiul este creat egal. Unele astfel de microorganisme sunt benefice și sunt utilizate în medicină și în producția de alimente, pe când altele pot afecta organismul și duce la toxiinfecții alimentare severe. Medicii mai numesc mucegaiul "ucigașul tăcut" din cauza efectelor pe care îl poate avea asupra sănătății.

Salmonella este una din bolile cu care te poți pricopsi dacă mănânci pâine mucegaita. Stachybotrys chart arum este o altă condiție gravă provocată de aceste microorganisme, care poate cauza iritarea cavităţii bucale, a nasului şi a gâtului. În cazuri mai grave, poate duce la şoc, hemoragie, necroză dermică şi chiar deces.

Așadar, dacă găsești o felie de pâine mucegaita, este necesar să o arunci imediat la gunoi. Dacă în cazul alimentelor uscate precum cașcavalul, pata de mucegai poate fi îndepărtată și restul cașcavalului consumat, atunci când mucegaiul apare pe pâine, aceasta trebuie aruncată deoarece sporii au ajuns în toată pâinea.