Marea majoritate a oamenilor au obiceiul de a fuma, de a consuma fructe sau ceai imediat după ce au luat masa. Se pare că aceste deprinderi nu sunt tocmai cele mai corecte. Acestea pot duce la probleme digestive și îți pot afecta sănătatea. La prima vedere, un somn bun sau o țigară nu ar avea de ce să îți afecteze sănătatea. Iată o listă cu 6 lucruri pe care NU trebuie să le faci imediat după ce ai mâncat.

1. Nu consuma fructe după masă!

Specialiștii recomandă ca o pauză de măcar 2-3 ore între masa principală şi gustarea ce conține fructe. Dacă imediat după masă se consumă fructe, atunci există riscul balonării şi gazelelor intestinale, deoarece ele stagnează în intestin până se digeră alimentele de la masa principală. Acest lucru va determina fermentarea lor şi apariţia unor simptome dureroase de balonare. Este de preferat să consumi fructele dimineața pe stomacul gol sau să laşi măcar 2-3 ore între masa principală şi gustarea care cuprinde un fruct.

2. Nu fuma după ce ai mâncat!

Fumatul după masă este una dintre cele mai întâlnite practici, dar se pare că nici aceasta nu este una foarte bună. Chiar dacă știm foarte bine că țigările sunt nocive pentru sănătate, avem impresia că o țigară după masă nu poate face nimic rău. Adevărul este că fumatul imediat după ce ai mâncat poate să fie foarte periculos. Este recomandat să faci o pauză de câteva ore după masă înainte de a fuma o țigară, deoarece acestea conține nicotină care afectează oxigenul din organism, necesar pentru digestie.

3. Nu te spăla pe dinți imediat după masă!

Dacă te speli pe dinți imediat după ce ai mâncat poate să dăuneze smalțul dinților. Specialiștii recomandă să te speli pe dinți după jumătate de oră după ce ai mâncat.

4. Nu fă duș după ce ai mâncat

După ce ai luat masa, stomacul are nevoie de o cantitate mai mare de sânge pentru a digera alimentele ingerate. În cazul în care faci duș imediat după ce ai mâncat, circulația sanguină va fi redirecționată către mâini și picioare, iar digestia va fi încetinită provocând dureri de stomac.

5. Nu te pune la somn imediat după masă!

Nici somnul nu este recomandat imediat după ce ai luat masa. Dacă obișnuiești să dormi după masă, cel mai probabil te vei confrunta cu senzație de disconfort abdominal, balonare sau vei dormi foarte prost. De asemenea, pot apărea arsurile stomacale pe timpul nopții. Potrivit unui studiu, persoanele care mănâncă cu câteva ore înainte de somn sunt mai predispuse la accidentele vasculare cerebrale.

Citeste si:
Ghidul complet pentru alegerea celei mai potrivite saltele pentru...
Ghidul complet pentru...

6. Nu consuma ceai imediat după masă!

Un ceai după o masă copioasă este la fel un obicei extrem de întâlnit, însă incorect. Acest lucru împiedică absorbția fierului, deoarece ceaiul conține acid tanic care se leagă de proteinele și de fierul rezultate în urma ingestiei de alimente. Dacă consumi ceai imediat după masă, acest lucru va reduce cu 87% absorbția fierului și poate duce la anemie, stări de amețeală, dureri în piept, oboseală cronică și stare generală de slăbiciune.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Decembrie 2022 - 05 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.