Rezistența unei construcții are la bază alegerea materialelor folosite pentru realizarea acesteia, deoarece ele lucrează ca un tot unitar sau ca un monolit. Deși materialele se aplică separat, adesea stratificat, influența fiecăruia în parte este vizibilă. Află care sunt materialele folosite în construcții care conferă acesteia rezistența necesară, sub forma unui mic top care te va ajuta să alegi eficient!

Blocuri BCA

BCA-ul este foarte cunoscut pe piața materialelor de construcții, fiind deosebit de apreciat pentru rezistențele sale, dar și pentru faptul că poate acoperi nevoile în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor. Poți găsi aici o multitudine de modele de BCA din care poți alege materialul perfect pentru zidire și construire, astfel încât orice idee de amenajare ai avea, aceasta să fie un real succes.

BCA-ul este un material care se aseamănă destul de mult cu cărămida, procesul de zidire fiind relativ similar. Cu siguranță știi despre BCA că este un material care necesită un mortar care este folosit ca liant, pentru lipirea blocurilor de beton. Liantul este de fapt un mortar pe bază de ciment, ce necesită o aplicare corectă pentru monolitizarea structurii.

BCA-ul are o multitudine de avantaje pentru construcții, cum ar fi gradul ridicat de izolare termică, rezistența mare la foc, la mucegai sau apă, dar și costurile mici aferente amenajărilor și construcțiilor realizate cu acest material.

Cărămida plină sau cu goluri

Cărămida poate fi găsită sub mai multe forme, iar în funcție de acestea este dat și gradul de rezistență construcțiilor. Astfel, în vreme ce cărămida plină acoperă nevoile la nivel structural, adică poate fi realizată pentru pereți structurali, de rezistență, cărămida cu goluri poate fi utilizată doar ca zidărie neportantă.

Acest lucru înseamnă că atunci când folosim zidărie neportantă, ea va putea susține doar structuri ușoară și nu pe cele de rezistență, cum se întâmplă în cazul zidăriei portante.

Citeste si:
5 materiale de care ai nevoie pentru amenajarea unei curți
5 materiale de care ai nevoie...

Cărămida este un material eficient din punct de vedere termic, ajutând la păstrarea unei temperaturi potrivite la interiorul construcțiilor, este un material care rezistă foarte bine la seism, dar și la încărcări de compresiune.

Beton armat și beton prefabricat

Betonul este unul dintre cele mai vechi materiale pe care le utilizăm pentru realizarea construcțiilor. Grație rezistențelor sale foarte mari la compresiune, acesta este preferat de multe ori mai ales în cazul construcțiilor în masă, precum în cazul ansamblurilor rezidențiale. Betonul are mici carențe însă la nivel de rezistență la întindere din încovoiere, situație care necesită folosirea unor armături.

Armătura reprezintă barele din oțel care au menirea de a prelua încărcările astfel încât betonul să nu cedeze în totalitate. Conlucrarea dintre beton și armătură trebuie să se realizeze în mod corect și din acest motiv se face și dimensionarea anterioară, încă din proiectare, a materialelor de construcții.

Citeste si:
TOP 5 destinații uimitoare de nuntă
TOP 5 destinații uimitoare de...

Acestea sunt cele mai utilizate materiale de construcții care pot conferi clădirilor rezistența de care acestea au nevoie. Este important să alegi în mod corect materialele de construire, mai ales dacă vorbim despre o structură de rezistență, de un schelet al unei locuințe, care va trebui să preia cea mai mare parte a încărcărilor.

În unele situații pot fi folosite elemente de beton prefabricat, mai ales acolo unde situația nu permite turnarea betonului proaspăt, din diferite considerente.

Din acest motiv este important să discuți cu un inginer proiectant, iar alături de acesta este nevoie de un calcul structural corect, care să reliefeze nevoia de folosire a anumitor materiale de construcții. Cumpără-le pe acestea din magazine specializate, precum MatHaus, pentru a te bucura de calitate și eficiență, dar și de rezistența necesară și de durabilitate!

Citeste si:
Top 4 obiective turistice din Strasbourg
Top 4 obiective turistice din...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Decembrie 2022 - 01 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.