Născută pe 15 septembrie 1890, în Anglia, sub numele de Agatha Mary Clarissa Miller, Agatha Christie este considerată „Regina Crimei”, datorită imensului succes de care s-au bucurat romanele sale polițiste.

Renumită în special pentru poveștile ei ingenioase, Agatha Christie este cel mai tradus autor din lume, dar și cel mai popular printre scriitorii anglo-saxoni, după William Shakespeare. De-a lungul carierei sale, a publicat aproximativ 60 de romane, peste 150 de povestiri și 20 de piese de teatru.

Cine nu a auzit de celebrul detectiv al Agathei Christie, Hercule Poirot, sau de simpatica Miss Marple, care rezolvă cele mai delicate cazuri chiar şi fără ajutorul poliţiei. Celebrul detectiv belgian ocupă totuşi un loc aparte în inimile fanilor şi poate chiar al autoarei, fiind personajul principal în aproximativ treizeci de romane, unele dintre acestea, precum „Crima de pe Orient-Express” sau „Moarte pe Nil”, fiind ecranizate în mai multe rânduri.

Totuşi, ceea ce face romanele Agathei Christie atât de populare nu este doar intriga ingenioasă, construită minuţios, ca o capcană pentru cititor, ci şi felul în care autoarea se dovedeşte o fină cunoscătoare a caracterului uman. Personajele sale, deşi deseori insuficient dezvoltate, aşa cum punctează unii critici, sunt prototipuri, uneori, arhetipuri, alteori, evocatoare pentru anumite tipologii umane.

În microuniversul pe care îl construieşte cu atenţie scriitoarea, fiecare dintre noi regăsim vechi cunoştinţe, colegi, prieteni, membri ai familiei şi uneori, în cele mai fericite cazuri, pe noi înşine. În fiecare dintre cărţile sale, deşi autoarea nu-şi judecă niciodată personajele, există câteva lecţii de viaţă recurente, care sunt valabile şi astăzi şi care pot fi utile pentru noi toți. Iată care sunt cinci dintre acestea.

Citeste si:
Cele mai valoroase 7 lecții de stoicism. Ghidul tău către o viață...
Cele mai valoroase 7 lecții...


  1. Lucrurile nu sunt întotdeauna ce par


Intrigile care se ţes cu răbdare şi minuţiozitate în cartile Agathei Christie se bazează, de cele mai multe ori, pe jocul aparenţelor. „Nu tot ceea ce străluceşte este aur”, spune înţelepciunea populară, dar şi Hercule Poirot.

Cu răbdare şi perseverenţă, detectivul belgian încearcă să privească dincolo de aparenţe şi reuşeşte să demaşte adevăratele intenţii ale celor din jurul său, ascultând cu atenţie, observând şi analizând în permanenţă comportamentul celorlalți. Fără a fi lipsit de căldură sau de empatie, Poirot nu se lasă orbit de emoţii şi caută întotdeauna adevărul din spatele aparenţelor.


  1. Ascultă-i cu atenţie pe cei din jur


Atât Hercule Poirot, cât şi Miss Marple sunt excelenţi ascultători. De cele mai multe ori, cheia rezolvării misterelor din romanele poliţiste semnate de Christie este găsită de cele două personaje tocmai pentru că ele îşi ascultă cu atenţie interlocutorii. „Teoria mea este că criminologia este cea mai ușoară știință din lume! Nu trebuie decât să-l lași pe criminal să vorbească — mai devreme sau mai târziu el îți va spune totul”, spune Hercule Poirot în „Întâlnire cu moartea”, făcând referire tocmai la faptul că oamenii îţi arată exact cine sunt şi îți spun adevărul, dacă ştii să-i asculţi cu atenţie.

Citeste si:
Nicole Cherry a dat cărțile pe față. Cum se descurcă în rolul de...
Nicole Cherry a dat cărțile...


  1. Prezentarea contează


În timp ce Miss Marple este doar o bătrânică drăguţă, dintr-un sat tipic englezesc, fără mari pretenţii, Hercule Poirot este de o eleganţă fără cusur. Atenţia sa la detaliu se răsfrânge şi asupra propriei sale persoane. Uşor demodat, în opinia unora dintre personajele care îl întâlnesc, dar mereu elegant, chiar şi atunci când îşi primeşte oaspeţii în intimitatea apartamentului său sau când călătoreşte în îndepărtate colţuri ale lumii, Poirot înţelege că aspectul contează şi, mai mult decât atât, comunică celorlalţi informaţii importante despre cine suntem. Politicos şi amabil, detectivul belgian preferă diplomaţia de cele mai multe ori, deşi este implacabil atunci când îşi prezintă verdictul.

Citeste si:
Bianca Patrichi a dat cărțile pe față. De cine s-a temut la...
Bianca Patrichi a dat cărțile...


  1. Nu te grăbi să crezi în schimbări de caracter


„Marea tragedie a vieţii este că oamenii nu se schimbă”, spune Poirot în romanul „Duşi de val”. Precauţia la care îndeamnă deseori celebrul personaj al lui Christie este una din trăsăturile sale caracteristice, susţinută de experienţa de viaţă. Multe dintre poveştile scriitoarei ne avertizează cât se poate de clar că lupul îşi poate schimba părul, dar nu năravul. Fin observator al caracterului uman, detectivul belgian constată (hélas!) că rareori firea omului se poate schimba semnificativ.


  1. Acţiunile au consecinţe pe care trebuie să ţi le asumi


Detectivii Agathei Christie cred, mai înainte de orice, în dreptate şi ei sunt cei care scot adevărul la lumină. Dacă este o lecţie pe care celebra autoare vrea să o transmită, aceasta este că, indiferent de situaţie, adevărul va ieşi la suprafaţă şi cei care au greşit vor fi nevoiţi, mai devreme sau mai târziu, să dea socoteală.

Citeste si:
Mitul normalității: cartea scrisă de Gabor Mate ce te poate ajuta...
Mitul normalității: cartea...

„Dacă îți bagi capul în gura unui leu, atunci nu te poți plânge dacă într-o zi se întâmplă ca acesta să ţi-l muște”, spune Hercule Poirot în romanul „Misterioasa afacere de la Styles”. Orice acţiune are consecinţe şi trebuie întotdeauna să fim pregătiţi pentru ele, ne sugerează Christie. Aceasta este, cu adevărat, o importantă lecţie de viaţă.

Chiar dacă mulţi critici au subestimat importanţa scrierilor Agathei Christie, sugerând că ar fi concepute mai mult pentru divertisment, nu ca opere literare, romanele ei ne încântă şi astăzi, dacă nu prin forţă artistică, atunci prin portretele realiste pe care le scoate în evidenţă şi prin ceea ce ne învaţă despre caracterul uman.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Iunie 2022 - 08 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.