Când vine vorba de a planifica o vacanță în care să te relaxezi și să te distrezi deopotrivă, Grecia este de obicei o alegere sigură, pe care merită să o iei în calcul. Spiritul și ospitalitatea grecească sunt renumite în lume. Grecia are una dintre cele mai emblematice culturi, istorii și geografii și rămâne în topurile preferințelor turiștilor pentru cultura, mâncarea și istoria sa și, bineînțeles, pentru plajele și insulele ce oferă peisaje uimitoare.

Fie că te gândești la o escapadă pe una din insule sau un city break în Atena, care să îmbine vizitarea obiectivelor turistice cu experimentarea mâncărurilor și băuturilor tradiționale, Grecia întrunește toate condițiile pentru a deveni următoarea ta destinație de vacanță.

Așadar, pentru a planifica o călătorie memorabilă în Grecia și a ști la ce să te aștepți odată ajuns acolo, iată câteva lucruri pe care să le ai în vedere.

Informează-te cu privire la condițiile de călătorie

Pe măsură ce industria turismului își revine în urma pandemiei, poți începe să planifici următoarea vacanță. Este însă recomandat să urmezi sfaturile oficialilor din domeniul sănătății și să te documentezi cu privire la restricțiile locale de călătorie înainte de a rezerva biletele.

Începând cu 1 mai 2022, călătorii care vizitează Grecia nu mai trebuie să completeze formularul de localizare a pasagerilor și nici nu mai au obligativitatea prezentării unui certificat de vaccinare anti Covid-19 și nici rezultatul unui test negativ.

Chiar dacă s-a ajuns la un astfel de nivel de relaxare, nu strică să îți iei toate măsurile de precauție, așa că îți poți face o programare pentru teste rapide Covid chiar înainte de plecare. Testul rapid negativ o să te ajute să pleci în vacanță relaxat, fără teama de a dezvolta simptome specifice în timpul zilele petrecute pe litoralul grecesc.

De asemenea, este important să știi că autoritățile elene au decis să ridice toate restricțiile de călătorie COVID-19, urmând ca acestea să fie reintroduse din luna septembrie.

Citeste si:
Cum te acomodezi după concediu: 5 trucuri ușor de aplicat
Cum te acomodezi după...

Alege sezonul potrivit

Grecia se bucură de o climă fantastică, cu mult soare pe tot parcursul anului. Iernile tind să fie scurte, iar verile pot fi extrem de călduroase.

Experiența ta în Grecia va fi extrem de diferită în funcție de perioada în care o vizitezi. Vara este cea mai bună perioadă pentru acțiune, distracție în familie și înot în Marea Mediterană, însă prețurile sunt cele mai mari și este necesară rezervarea în avans pentru orice activitate, deoarece țara este plină de turiști.

Primăvara și toamna sunt sezoanele ideale dacă ești în căutarea unei vacanțe liniștite: prețurile sunt mai mici, iar camerele sunt mai ușor de găsit.

Iarna oferă un refugiu și mai prietenos cu bugetul, excelent pentru plimbări, vizite și drumeții, unde vei întâlni puțini turiști. Însă trebuie să ții cont de faptul că unele afaceri se vor închide complet în timpul sezonului rece.

Citeste si:
Tehnică militară NATO, trimisă în România și Bulgaria. O navă cu...
Tehnică militară NATO,...

Încearcă băuturile tradiționale grecești

În funcție de insula pe care te afli, îți va fi recomandat să încerci băuturile tradiționale, fie tsikoudia, fie ouzo. Toate acestea sunt mai bune decât Raki turcesc sau Rakija din Balcani, cel puțin așa își vor promova cu grecii cu mândrie băuturile tradiționale. Nicio masă grecească cu prietenii și familia nu este completă fără un pahar de raki sau ouzo.

Yamas! Ceea ce înseamnă „pentru sănătatea noastră" în greacă, este urarea specifică ce va acompania paharele de ouzo.

Include pe lista obiectivelor o vizita la ruinele antice

Grecia este plină de ruine antice, ruine medievale și clădiri care datează de la începutul secolului trecut. Este un fapt cunoscut acela că vei găsi o bucată de istorie oriunde ai păși.

Citeste si:
Proteste violente în Grecia, după accidentul feroviar devastator
Proteste violente în Grecia,...

Multe dintre aceste situri arheologice sunt foarte bine protejate și restaurate în Grecia, deoarece turismul este un factor extrem de important. Astfel, dacă ajungi în această țară, ar fi păcat să nu vizitezi și câteva dintre cele mai faimoase situri.

Vizitează cel mai apropiat laiki

Spiritul Greciei antice continuă să trăiască în laiki, piața săptămânală de fructe și legume, care are loc în fiecare vineri, pe timp de ploaie sau soare, pe tot parcursul anului. O vizită la o laiki este o modalitate excelentă de a vedea și de a gusta din bunătățile naturii, pentru care Grecia este renumită.

Fiecare cartier din Atena are propriul laiki, iar unul dintre cele mai cunoscute este în Pagrati, pe strada Archimidous, chiar în spatele Stadionului Panathenaic - singurul stadion din lume construit în întregime din marmură. Pe lângă produsele bio, vei găsi la vânzare o mulțime de produse alimentare tradiționale, precum ulei de măsline extravirgin, halva și miere.

Citeste si:
VIDEO Momentul ciocnirii celor două trenuri în Grecia, cu peste 160...
VIDEO Momentul ciocnirii...

Programul magazinelor și restaurantelor variază

Fiecare țară are propriile reguli privind orele de deschidere a magazinelor, iar Grecia nu face excepție. Trebuie să știi că programul magazinelor nu este fix, iar dacă vizitezi Grecia și vezi ceva ce îți place sau de care ai nevoie, este mai bine să cumperi pe loc.

În primul rând, toate magazinele rămân închise duminica. Deși, din când în când, va exista o duminică în care magazinele sunt deschise, de cele mai multe ori nu este cazul.

În al doilea rând, magazinele mai mici au, de obicei, programe diferite față de centrele comerciale sau marile lanțuri de magazine. Mai exact, majoritatea magazinelor mici se închid la ora 15:00 în zilele de luni și miercuri. Pe de altă parte, marile lanțuri rămân deschise până la ora 21:00.

Marțea, joia și vinerea, unele magazine rămân închise după-amiaza. De asemenea, dacă este ora de siestă, magazinele mai mici tind să se închidă între orele 14:30 și 17:30.

Prin urmare, dacă dorești să cumperi ceva, asigură-te că verifici orele de deschidere ale magazinelor. Sunt șanse mari să nu poți merge la cumpărături în magazinele locale lunea și miercurea târziu în după-amiaza zilei. Și, cu siguranță, nici duminica.

Așadar, Grecia este una dintre cele mai populare destinații pentru turiști, ce atrage milioane de vizitatori în fiecare an și o una în care merită să-ți petreci următoarea vacanță. Respectând câteva sfaturi privind modul în care funcționează lucrurile în această frumoasă țară mediteraneană și fiind dispus să experimentezi stilul de viață al grecilor, poți avea parte de o vacanță memorabilă în patria zeilor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.