Recomandarea de a nu face duș pe timp de furtună este cât de poate de serioasă și vine din partea specialiștilor în situații de urgență. Aceștia ne-au pus la dispoziție un ghid din care aflăm cum să ne protejăm înainte, în timpul și după vijelie. Cum în ultima perioadă a fost potop în țară, platforma celor de la ISU a fost mai solicitată ca niciodată.

De ce nu e bine să facem duș pe timp de furtună și cum regula de 30 de secunde ne poate salva viața

Dacă este iminentă o furtună și mai ales dacă autoritățile au lansat avertizări prin sistemul Ro-ALERT, suntem sfătuiți să întrerupem orice activitate în aer liber și să ne adăpostim. Ideal ar fi să ne ascundem într-un magazin, o cafenea sau orice clădire în care putem avea acces. Dacă vijelia ne-a prins într-o mașină, ghidul în caz de furtună făcut de specialiști spune că, deși se poate să fim răniți în cazul în care un trăsnet lovește mașina, suntem mult mai protejați în interiorul ei decât în exterior.

În ceea ce privește regula de 30 de secunde, totul stă la fel de simplu. Meteorologii ne recomandă să numărăm până la 30 după ce am văzut primul fulger. Dacă între timp începe să tune, în această vreme trebuie să facem pași spre un loc sigur, deoarece în următoarele momente un fulger ar putea lovi foarte aproape de locul în care ne aflăm. Așadar, această regulă ne ajută să apreciem cât de aproape suntem de locul descărcărilor electrice.

„Evita folosirea apei, duşurile ori sălile de baie. Apa şi conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare”, mai este notat în ghid. Chiar dacă sună amuzant, pe timp de furtună, dacă un fulger puternic lovește acoperișul clădirii în care suntem, instalațiile sanitare pot prelua electricitatea. O astfel de indicație nu ar trebui trecută cu vederea mai ales de cei care trăiesc în case aflate în câmp deschis și care nu au sisteme paratrăsnet. „Evită drumurile inundate - mers, şofat. Un curent de apă adânc de doar de 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de 30 de cm poate lua un autoturism”, este o altă sugetie.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 August 2021 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.