Când avem un buget restrâns, mulți oameni se întreabă de ce versiunile pentru gaming sunt opțiunile cele mai versatile. Deci, dacă sunteți în căutarea unui laptop care să fie ieftin sau vă gândiți la un laptop pentru gaming, vă oferim sfaturi pentru a răspunde la întrebare.

Laptopurile pentru gaming oferă o mulțime de putere într-un spațiu foarte mic, ceva ce era de neimaginat cu ani în urmă. Vânzarea acestor echipamente a explodat, ceea ce a beneficiat de o scădere a prețurilor și de aici apare întrebarea: va fi suficient un laptop ieftin sau unul de gaming este mai bun?

Există o vorbă: „Nu plătiți mai mult, dacă aveți nevoie de mai puțin”. La asta trebuie să ne gândim când cumpărăm un laptop: la ce îl vom folosi?

Laptopuri ieftine eMag

Cei mai mulți oameni care sunt în situația de a cumpăra fie un laptop ieftin fie de a cumpăra un laptop de gaming de 1.000 de euro o fac pentru că joacă anumite jocuri și consideră că un laptop de gaming satisface toate nevoile. Nu este cazul și cel mai bine este să vedem ce nu poate face un laptop pentru gaming:

- Nu e ușor: Laptopurile de gaming ușoare au GPU-uri care consumă mai puțină energie, dar care oferă și performanțe mai mici decât cele alimentate de laptopurile RTX 3000 normale, de exemplu.

- Nu e portabil: Este o consecință a celor de mai sus și a faptului că transportul acestui tip de laptop este mai dificilă.

- Nu au o autonomie bună: Acest aspect s-a mai îmbunătățit, dar orele de autonomie pe care le vedem la laptopurile de gamint sunt încă departe de ultrabook-uri sau laptopurile echipate cu cipuri de consum redus (Ryzen „U” sau Intel Core „U”).

- Nu oferă calitatea de gaming de pe un PC: Oricât de mult am încerca, nu vom avea ergonomia unui desktop (ne referim la tastatură), nici dimensiunea unui monitor, nici aceeași putere în CPU și GPU.

Acestea fiind spuse, acest lucru nu este un impediment pentru noi să putem juca în 1080p la peste 144 FPS în multe jocuri.

Un laptop pentru jocuri, ieftin, de 1000 € nu este „panaceul”

Spunem acest lucru pentru că, în acest moment, cea mai bună opțiune pentru un laptop de jocuri la 1000 EUR este una alimentată de un RTX 3060, un GPU care are același rol ca faimosul RTX 2060. Este placa grafică „ușoară” a RTX 3000, având un salt important de performanță atunci când mergem la un RTX 3070.

Citeste si:
George Buhnici a scăpat ieftin în urma afirmațiilor scandaloase pe...
George Buhnici a scăpat...

Lucrați cu programe „grele”?

Lucrul cu Word și Excel nu este același lucru cu a fi nevoie să folosiți AutoDesk, Illustrator, Lightroom etc., softuri care necesită multă putere. În special AutoDesk sau orice program de modelare 3D va necesita o putere grafică minimă, așa că un laptop pentru gaming ar avea sens.

În cazul utilizării suitei Adobe obișnuite (PhotoShop, Illustrator, Lightroom etc.), poate fi suficient pentru noi ca laptopul să aibă un procesor bun și o memorie RAM de 16 GB sau mai mult. Cu toate acestea, atunci când folosim programe precum Sony Vegas, AutoDesk sau 3DMax, intrăm într-un câmp în care un RTX Professional este ideal.

Cu toate acestea, un laptop cu un GPU profesionist costă mult mai mult de 1000 EUR, dar un laptop pentru gaming va fi mai util decât un laptop ieftin.

Care dintre ele oferă cea mai lungă performanță?

Citeste si:
Top 5 cele mai bune branduri de laptopuri
Top 5 cele mai bune branduri...

Ne referim la a vă bucura de performanțe excelente pentru o lungă perioadă de timp, deoarece laptopurile sunt computere cu puțin spațiu de îmbunătățire (RAM și SSD). Prin urmare, suntem interesați să știm ce echipamente rezistă performanțelor lor inițiale în timp:

Laptop de gaming:

- Din cauza degradării bateriilor, dacă în ziua 1 avem aproximativ 10 ore de autonomie, după ani vom avea câteva ore mai puțin, aproximativ 6. Asta e important.

- Procesoarele de înaltă performanță (H) rezistă testului timpului

- GPU-urile dedicate vor depinde de cerințele jocului, iar viitorul este spre standardizarea Ray Tracing.

- Următorul standard în laptopurile pentru jocuri este QHD și încă vedem câteva laptopuri care oferă panouri cu această rezoluție. Deci laptopul de 1.000 de dolari pe care îl cumpărați va veni cu 1080p.

Citeste si:
Angajat sau freelancer? Care dintre opțiuni este mai avantajoasă...
Angajat sau freelancer? Care...

- De obicei, sunt echipate cu SSD-uri și multă memorie RAM, așa că suportă trecerea timpului destul de bine.

Laptopuri ieftine:

- Bateriile lor se degradează și ele, dar vom continua să avem o autonomie bună, deoarece multe oferă 14-15 ore de autonomie inițială.

- Problema cu un procesor de putere redusă este că schimbarea generațională este destul de vizibilă. În intervalele inferioare întâlnim Celeron și Pentium, procesoare care îmbătrânesc foarte rău, dacă le comparăm cu intervale mai mari.

- Dacă solicitările noastre rămân aceleași, nu va exista nicio problemă cu performanța grafică.

- Ecranul poate fi o problemă, deoarece multe laptopuri ieftine vin cu rezoluție HD, cu o rezoluție de 1080p. Gândiți-vă că este deja învechit în sine.

- În ceea ce privește stocarea, aceasta va depinde de model; Pe de altă parte, memoria RAM pe care o vedem de obicei este de aproximativ 8 GB cel mult 16 GB, așa că nu știm dacă vor fi o opțiune bună pentru viitor.

Citeste si:
Ce încălțăminte copii este potrivită pentru fiecare etapă din viața...
Ce încălțăminte copii este...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 August 2021 - 04 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.