Multă lume suferă din cauza afecțiunilor cutanate, dar din păcate majoritatea preferă să ignore vizita la medicul dermatolog, preferând tratamente luate ”după ureche”. Din păcate, în unele cazuri, această decizie a fost una total nefavorabilă, deoarece lipsa unui diagnostic de specialitate și a unui tratament adecvat au dus la adevărate tragedii. Cancerul de piele poate fi vindecat în totalitate atunci când este depistat din timp, așa că este nevoie de vizite ceva mai dese la medicul specialist, pentru a afla din timp de eventualele probleme, sau măcar pentru a învăța cum să le prevenim.

Tipuri de cancer de piele

Potrivit specialiștilor, avem mai multe tipuri de cancer de piele, pe care ți le vom prezenta în rândurile de mai jos.

Non-melanom

Este vorba despre acel tip de cancer care nu se răspândește decât foarte rar în alte zone ale corpului, răspunde bine la tratament și, în general, are o rată de vindecare ridicată.

Melanom

Aici lucrurile se complică, deoarece avem de a face cu un tip de mancer mai agresiv și în același timp mai dificil de tratat. Din păcate, de cele mai multe ori nu este depistat la timp, deoarece se confundă foarte mult cu o simplă aluniță. De aceea se recomandă vizitele regulate la medicul dermatolog care, cu o simplă investigație neinvazivă și fără durere, realizată cu ajutorul unui dermatoscop, cum este și cel de aici https://www.hmdmedical.uk.com/DermLite%20Carbon%20Dermatoscope, va putea depista din timp acest tip de cancer.

Carcinom Merkel, limfom cutanat, sarcom Kaposi, keratoacantoame sunt forme foarte rare de cancer de piele, mai puțin de 1% din cei diagnosticați cu această afecțiune dezvoltă aceste tipuri.

Cum poți preveni cancerul cutanat

Sezonul estival este recunoscut pentru faptul că razele soarelui sunt mult mai puternice acum, numai bune, după cum considerăm majoritatea dintre noi, pentru a căpăta acel bronz al pielii care ne place. Din păcate, supraexpunerea la soare, fără a se folosi crema de protecție potrivită, dar și multe alte decizii neinspirate ne pot face să suferim de cancer de piele. Prin urmare, specialiștii au mai multe recomandări pentru persoanele care vor să evite această delicată afecțiune.

Folosește zilnic crema de protecție solară

Mergi la medicul dermatolog pentru a primi cele mai bune indicații privind crema de protecție solară pe care trebuie să o folosești. Reține că este vorba de una specială pentru față și una pentru restul corpului. De asemenea, crema de protecție solară trebuie aplicată în tot timpul anului, sau chiar când afară este înnorat. Discută cu medicul specialist dacă îți recomandă una specială și pentru zilele când mergi la plajă și ascultă indicațiile acestuia privind aplicarea ei.

Citeste si:
6 moduri de a vă salva mâinile uscate în condiții casnice
6 moduri de a vă salva...

Să nu uităm nici de cei mici, mult mai vulnerabili la razele soarelui decât adulții. Prin urmare, până la vârsta de 1 an, cei mici nu trebuie expuși razelor puternice ale soarelui, iar după această vârstă se recomandă folosirea cremelor speciale de protecție, și nu uita nici de pălărie sau ochelari de soare.

Nu exagera cu statul la soare

În căutarea bronzului perfect, sau pur și simplu pentru că ignorăm recomandările medicului dermatolog, mulți dintre noi petrecem ore întregi la plajă. Chiar și în condițiile în care te protejezi conform indicațiilor primate de la specialist, nu înseamnă să stai ore în șir în soarele puternic, pentru că această decizie poate avea consecințe grave pentru pielea ta.

Renunță la solar

Din păcate, dacă obișnuiai să mergi la solar, ar fi bine să renunți la acest obicei, deoarece radiațiile de aici sunt mult mai puternice decât cele solare și pot duce la apariția unor mutații la nivelul pielii. Riduri, îmbătrânire prematură a pielii, dar și cancer cutanat sunt câteva dintre acestea, afecțiuni pe care cu siguranță nu ți le dorești.

Citeste si:
Andreea Marin a fost afectată de divorțul de primul soț: „Brusc,...
Andreea Marin a fost afectată...

Ai grijă la protecția solară

Să te protejezi de razele puternice ale soarelui nu înseamnă doar să aplici crema recomandată de medicul dermatolog și atât. Dimpotrivă, sunt și alte măsuri pe care trebuie să le respecți. Astfel, se recomandă ca atunci când ești nevoit/ă să ieși din casă la orele în care soarele strălucește din plin, poartă haine mai largi, cu țesătură strânsă, acoperă-ți capul cu o pălărie cu boruri largi și nu uita nici de ochelarii de soare, unii de bună calitate.

Analizează-ți singur/ă pielea

Dacă adori să stai la plajă, ai pielea mai deschisă la culoare, sau în familia ta s-au semnalat cazuri de cancer cutanat, este cazul să fii mult mai atent/ă la semnalele prin care poți să-ți dai seama și singur/ă dacă este totul în regulă sau nu.

Astfel, analizează-ți cu atenție pielea, vezi dacă remarci ceva deosebit: o rană care se vindecă foarte greu, înroșirea pielii, o aluniță care nu era prezentă până acum. Toate aceste semnale ar trebui să te convingă că este timpul să te prezinți la medicul dermatolog, de preferat cât mai rapid posibil.

Citeste si:
Gina Pistol și Smiley, declarații la o lună de la o nuntă: „Atunci...
Gina Pistol și Smiley,...

A preveni este mai ușor decât să tratezi

Chiar dacă nu observi probleme deosebite, o vizită la medicul specialist în dermatologie se recomandă măcar o dată pe an. Acesta îți va oferi informații prețioase, care te vor ajuta să ai grijă de pielea ta așa cum se cuvine, și în plus, poate depista din timp afecțiuni cutanate, care vor putea fi tratate în acest fel cu succes.

Nu degeaba se spune că este mai ușor să previi, decât să tratezi, așa că nu ignora afecțiunile cutanate și mai ales, nu le trata după sfaturile prietenilor sau a cunoștințelor. Nu faci decât să le agravezi și, din păcate, în aceste cazuri, tratamentele potrivite vor dura mai mult, și poate și efectele pozitive nu vor fi la fel de rapide pe cât îți doreai.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Iulie 2021 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.