Preocupările financiare sunt astăzi mai prezente ca oricând, având în vedere incertitudinile economice provocate de criza sanitară în care se află întreaga lume. Îngrijorările nu rezolvă problemele, însă un plan care să te ajute să faci față provocărilor poate contribui la gestionarea nivelului de stres.

Chiar dacă nu ai avut parte de o educație financiară la școală ori la locul de muncă, sunt câteva măsuri simplu de aplicat care te pot ajuta să gestionezi mai bine și mai ușor provocările financiare.

Creează un plan pentru a-ți plăti datoriile

Datoriile reprezintă una dintre cele mai stringente probleme cu care te poți confrunta și care îți pot destabiliza stilul de viață. Dacă ai datorii care s-au acumulat de-a lungul câtorva ani, ai nevoie de soluții realiste, care să funcționeze pentru stilul tău de viață. Dobânzile pentru neplata utilităților pot dubla suma inițială și astfel îți va fi din ce în ce mai greu să îți plătești datoriile. O soluție ar putea fi să obții un credit de nevoi personale, care să îți acopere datoriile acumulate, dar pentru care să nu plătești o rată mai mare decât îți poți permite. Însă, este important să știi că, atunci când soliciți un împrumut bancar, trebuie să treci printr-un proces de evaluare care implică și interogarea istoricului tău financiar și a felului în care ai reușit sau nu să returnezi credite anterioare sau curente. În această procedură de evaluare, Biroul de Credit are un rol foarte important, pentru că determină dacă ești sau nu eligibil pentru un împrumut.

Identifică acele cheltuieli pe care le poți reduce

Pe parcursul unei luni, identifică acele părți din bugetul tău care au nevoie de o atenție specială. Caută modalități eficiente prin care îți poți reduce cheltuielile la utilități. De pildă, oprește robinetul când te speli pe dinți, nu lăsa lumina aprinsă în locuință atunci când pleci de acasă și renunță la lucrurile care sunt în plus (dacă ai un telefon mobil, poți să renunți la telefonul fix, înlocuiește abonamentul la sală cu exerciții acasă sau în aer liber, renunță să plătești pentru platforme de streaming, dacă nu ai timp să te uiți le filme).

Așadar, redu acele cheltuieli pentru lucruri mai puțin folositoare și la sfârșitul lunii trage o linie pentru a observa câți bani ai economisit.

Plătește cu bani cash pentru o perioadă

Când a fost ultima dată când ai plătit cash pentru cumpărăturile făcute? Cardurile de credit sau de debit pot fi cauza unor obiceiuri financiare proaste, întrucât poate fi mai greu să ai control asupra banilor. Când plătești cu un card bancar, nu verifici întotdeauna soldul rămas, astfel că poți ajunge să cheltui mai mult decât îți poți permite.

Citeste si:
Larisă Udilă a dat cărțile pe față. Cât au plătit ea și Nicole...
Larisă Udilă a dat cărțile pe...

Când plătești cash, situația este mai simplă, pentru că poți conștientiza mai ușor dacă ai bani sau nu pentru anumite cumpărături. Studii internaționale au arătat faptul că oamenii cheltuie cu până la 15% mai mult când folosesc cardurile decât atunci când plătesc cash.

Drept urmare, este bine să lași deoparte cardurile pentru cel puțin două săptămâni și să plătești toate cumpărăturile cu bani cash. S-ar putea să fii surprins să-ți dai seama că multe dintre lucrurile pe care le achiziționai nu îți trebuiau cu adevărat.

Educația financiară este importantă și autocontrolul poate fi soluția pentru a gestiona mai bine problemele cu banii care pot apărea de-a lungul vieții.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iunie 2021 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.