Înainte de pandemie, erau puţini cei care aveau de ales între mersul la birou şi lucrul de acasă.

După un an de restricţii, însă, tot mai multe companii aleg să-şi lase angajaţii să lucreze în regim de telemuncă. Iar viitorul se anunţă a fi cel puţin unul hibrid, în care salariaţii îşi vor împărţi săptămâna de lucru între casă şi birou.

Ambele variante au avantaje şi dezavantaje, iar singurii care pot stabili ce metodă de lucru li se potriveşte mai bine sunt angajaţii şi... bineînţeles, angajatorii. Mai jos, vom vedea care sunt motivele pro şi contra, din punctul de vedere al salariaţilor.

Cu ce beneficii vine munca la birou

Îţi organizezi timpul mai bine. Programul clasic de nouă ore cu tot cu pauză nu e pe gustul tuturor, dar sunt mulţi cei care simt nevoia să lucreze într-un cadru organizat.

Nu amesteci munca şi relaxarea. Faptul că cele două planuri, profesional şi personal, nu se amestecă e un avantaj important.

E mai uşor să comunici cu cei din jur. Dincolo de cadrul profesional, biroul este şi un spaţiu social. Acolo ne facem prieteni, parteneri de viaţă sau de afaceri. E locul ideal pentru cei care vor să-şi lărgească orizonturile şi să înveţe cum să se poarte cu oameni din medii diferite.

Ești mai creativ atunci când colaborezi cu colegii. La birou poți face schimb de idei și poți rezolva unele task-uri mai repede.

Dezavantajele muncii la birou

În aceste zile, probabil că unul dintre cele mai mari dezavantaje ale muncii la birou este teama pentru sănătatea angajaţilor. La începutul anului trecut, nimeni nu ar fi luat asta în calcul. După mai bine de un an de restricţii şi interdicţii din cauza pandemiei de COVID, e de înţeles de ce riscul de a se infecta pe drumul spre serviciu, în birou sau la masă îi interesează pe mulţi.

Pentru asta există soluţii, cum ar fi programul hibrid de lucru - câteva zile remote, câteva zile la birou - combinat cu un set de măsuri care să reducă riscurile pentru sănătatea angajaţilor, atunci când aceştia sunt la birou. De altfel, în România a apărut deja IMMUNE Building Standard, un standard care propune o serie de măsuri de protecţie a sănătăţii angajaţilor. Acesta poate fi adoptat de orice orice proprietar de clădiri de birouri sau angajator, oferind astfel angajaților spațiul și încrederea pentru o experiență sănătoasă atunci când se vor întoarce la birou.

Iată şi alte dezavantaje ale muncii într-un birou:


  • Timpul pierdut pe drumul către birou şi, mai apoi, spre casă. Traficul aglomerat înseamnă zeci de minute pierdute.

Ce avantaje are lucrul de acasă

Poate cel mai important avantaj al lucratului de acasă e senzaţia de libertate cu care vine telemunca. Nu mai pierzi timpul cu alegerea hainelor sau cu drumul până la serviciu. Orele acestea rămân ale tale şi le poţi folosi în propriul tău beneficiu. Pe de altă parte, această independenţă vine cu anumite cerinţe: e nevoie de disciplină, de putere de concentrare şi de o motivaţie puternică, pentru a-ţi putea duce la bun sfârşit atribuţiile în mediul familial.

Iată şi alte avantaje ale unui job remote:


  • Mai puţine motive de distragere a atenţiei. Şedinţele, care pe unii îi avantajau, pentru alţii, sunt o adevărată pierdere de timp.


  • „Biroul” poate fi oriunde: în bucătăria de acasă, pe balcon, într-o cafenea sau pe o bancă în parc.

Dezavantajele lucrului de acasă

Ceea ce, pentru unii, este un beneficiu direct al telemuncii, pentru alţii, este de-a dreptul neplăcut: izolarea faţă de ceilalţi colegi. La fel, sunt oameni care se simt mai distraşi şi fără chef de muncă, atunci când sunt acasă, tocmai pentru că asociază locuinţa cu relaxarea. De altfel, potrivit unui sondaj Gallup din aprilie, cei care lucrează de acasă sunt mai stresaţi, mai trişti şi mai îngrijoraţi decât angajaţii care merg la birou.

Aceştia au mari probleme în a se concentra şi a-şi duce treaba la bun sfârşit în timp util. Problemele tehnice - mai ales pentru cei care depind de internet, de laptop şi de telefonul mobil - pot fi cauza altor dureri de cap. Şi, dincolo de toate astea... mai sunt cei care pierd noţiunea timpului şi se întind cu orele de muncă dincolo de programul pe care l-ar fi avut, în mod obişnuit, la birou.

Citeste si:
STUDIU: Munca de acasă crește riscul de a deveni ținta unui atac...
STUDIU: Munca de acasă crește...

Până la urmă, şi munca la birou, şi cea de acasă au avantaje şi dezavantaje. Echilibrul poate fi atins cu un sistem de lucru hibrid, care să ia părţile bune şi să le elimine pe cele nefavorabile. Iar soluţia optimă poate fi găsită doar atunci când angajatorii colaborează cu angajaţii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Mai 2021 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.