Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va confrunta duminică cu cea mai dificilă provocare politică de până acum în alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Opoziția a simțit că aceasta este cea mai bună șansă pentru a pune capăt celor două decenii de când Erdogan se află la putere și de a-i inversa politicile.

Alegeri în Turcia. Într-un scrutin crucial, turcii vor alege între Erdogan sau Kilicdaroglu

Update 10:00: Update 10:00: Rezultatele după numărarea a 99,38% din voturi: Erdogan – 49,42%, Kilicdaroglu – 44,95%.

Update 07:40: Rezultatele după numărarea a 98,48% din voturi arată aceste procente: Erdogan – 49,34%, Kilicdaroglu – 45%.Turcia se îndreaptă spre turul doi al prezidenţialelor.

Update 21:30: Primele rezultate parțiale după numărarea a 75,79% din voturi: Erdogan – 50,76%, Kilicdaroglu – 43,43%.

Update 20:20: Primele rezultate parţiale, după numărarea a 52,57% din voturi: Erdogan – 51,96%, Kilicdaroglu – 42,19%.

Numele lui Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu și Sinan Ogan apar pe buletinele de vot conform ordinului stabilit prin tragere la sorți. Cu toate acestea, Muharrem İnce, unul dintre candidați care a anunțat că se retrage, va apărea și el pe buletine fiindcă și-a retras candidatura după tipărirea buletinelor.

Băuturile alcoolice nu vor fi vândute astăzi între orele 06.00 și 24.00 și va fi interzis să se bea alcool în locuri publice. Numeni nu va purta arme, în afara celor care se ocupă de menținerea securității și a ordinii.

Radiourile și celelalte organe de emisie nu vor putea face știri, predicții și comentarii asupra alegerilor și a rezultatelor alegerilor până la ora 18:00. Numai știrile și comunicatele care urmează să fie date de YSK despre alegeri pot fi difuzate între orele 18:00 și 21:00 la radiouri.

Ce vor alege turcii?

Turcii vor alege atât un președinte, cât și un parlament pentru un mandat de cinci ani. Pentru a câștiga președinția în primul tur, un candidat trebuie să obțină mai mult de 50% din buletinele de vor. Dacă niciun candidat nu va ajunge la un astfel de rezultat, pe 28 mai va avea loc un alt scrutin între candidați. Oamenii vor alege și pe cei 600 de membri ai parlamentului.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Aproape 61 de milioane de oameni sunt înscriși pe liste, din care aproape 5 milioane de tineri aflați la primul vot. Partidele și candidații s-au străduit să ajungă la inimile alegătorilor pentru prima dată, mai ales „Generația Z”, pe tot parcursul campaniei, notează presa turcă. Așadar, tinerii pot juca un rol crucial în influențarea rezultatului cursei.

Kurzii, un rol important

Alegătorii kurzi, care formează 15-20% din electorat, vor juca un rol foarte important. Partidul pro-kurd HDP nu face parte din principala alianță de opoziție, dar i se opune puternic lui Erdogan după o reprimare a membrilor săi în ultimii ani.

Formațiunea politică și-a declarat susținerea față de Kilicdaroglu în cursa prezidenţială. Rezultatele neoficiale ale alegerilor sunt de aşteptat să fie declarate de Consiliul Electoral Suprem- YSK în câteva ore după închiderea urnelor. Turcii din străinătate au votat deja.

Citeste si:
Armata israeliană susține că a găsit arme în spitalul Al-Shifa din...
Armata israeliană susține că...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Mai 2023 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.