Facturile la gaz și curent electric ar putea să scadă. Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate

„Cred că este necesară o reanalizare a schemei şi adaptarea ei la preţurile de piaţă de acum, dar, cu păstrarea următorului scop, economia şi cetăţenii nu trebuie să plătească erorile şi distorsiunile unei pieţe imperfecte. Adică trebuie să înţelegem că acum avem un preţ la energie scăzut. Avem o inflaţie azi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflaţiei o reprezintă intervenţia Guvernului, criticată de-a lungul timpului de piaţă, asupra preţurilor la energie. Iată un efect care se va propaga şi către populaţie”, a spus ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la Guvern.


Oficialul a precizat că „este necesară o analiză pe noul context de preţ şi o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin la noul context” și a menționat că nu vrea reducerea sprijinului din partea statului. „Adaptarea unei scheme poate să însemne și prețuri mai mici”, a spus acesta.

Declarația sa vine după ce ministrul Energiei, Virgil Popescu, a scris recent o notă care arată că acum Ministerul Energiei este dator furnizorilor cu peste 1,33 de miliarde de lei, iar bugetul instituției pe care o conduce nu permite alocarea acestor sume, așa cum prevedea ordonanța „tăierilor” - să se modifice alocările în cadrul „anvelopei” bugetului Ministerului, pentru a se plăti furnizorii.

Despre faptul că Ministerul Energiei nu ar mai avea bani pentru plata furnizorilor, Adrian Câciu a spus: „A fost clarificată în şedinţa de guvern. Are bani. banii aceştia există. Este un instrument în plus pentru a achita cu celeritate facturile restante. Pentru cei care se întreabă, aceste facturi apar în deficitul ESA de anul trecut, dar în deficitul cash de anul acesta pentru că aparţin deconturilor de anul trecut”.


„Pe de altă parte, prin acest instrument, pentru a nu mai sta în întârziere pe fondul de tranziţie, pentru că s-a constatat că fondul de tranziţie în ultimele două, trei luni nu a fost alimentat corespunzător s-a intervenit cu încă un instrument flexibil, astfel încât Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii, din creditele bugetare avute la dispoziţie pe alte titluri de cheltuieli să poată plăti aceste facturi. Bani sunt. Se văd în execuţia bugetară”, a insistat Câciu.

Cu cât ar putea să scadă prețurile la gaze și curent electric

Acum, la energia electrică sunt trei plafoane de preț: 68 de bani pe KWh, 80 de bani și tariful maxim, de1,3 lei, pentru cei care consumă lunar peste 300 de kWh.

Cel din urmă ar trebui redus la 1 leu și 10 bani, susțin experții. Chiar dacă pare o diferență foarte mică, de fapt este foarte importantă. De exemplu, factura pentru o casă de 130 de metri pătrați ar scădea cu 15%.

În ceea ce privește gazul, aici este doar un singur plafon, de 0,31 lei/kWh, indiferent de consum. Mihai Nicuț, jurnalist specializat în energie, a spus că prețul ar trebui să scadă la 25 de bani pe kWh. În acest caz, luând drept exemplu tot o casă de 130 metri pătrați, reducerea ar fi de 20%.

Actuala schemă de plafonare este valabilă până în 2025, dar ar putea fi schimbată oricând de autorități.