Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a transmis, duminică, liderilor organizațiilor liberale, reuniți în ședință la Vila Lac, că partidul are mai multe procente în sondaje decât în momentull în care el a preluat conducerea, Guvernul a fost performant, iar rotația premierilor se va face ca în protocolul coaliției, arată surse din PNL.

Ședița PNL: Nicolae Ciucă a transmis că rotația premierilor se va face ca în protocolul coaliției (surse)

Potrivit surselor citate de Agerpres, Nicolae Ciucă a spus că PNL ester azi peste procentele de la preluarea mandatului său de președinte de partid și a asigurat stabilitatea țării și a făcut ce a promis.

Totodată, șeful Executivului a marcat că PNL nu a provocat și nu a răspuns provocărilor politice, mai arată sursele precizate mai sus. Guvernul a fost performant, având cel mai bun procent de absorbție a fondurilor europene, în context economic grav. „Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”, a mai transmis prim-ministrul, conform surselor liberale.

Conducerea PNL i-a convocat, duminică, în ședință informală, pe liderii filialelor partidului pentru a discuta strategia politică și prioritățile parlamentare la început de ani, au menționat surse din partid.

Luni, Biroul Politic Național al PNL se va reuni, de la ora 11:00, în sala grupului PNL de la Camera Deputaților. De asemenea, grupurile parlamentare reunite ale PNL vor avea o ședință de la ora 18:00, în prezența președintelui partidului.

Promisiunile de acum, campania electorală de mâine

Cele două grupuri politice care se pregătesc să facă schimbul de ministere se vor duela în promisiuni social-economice, lucru care ar putea determina câștigătorii alegerilor parlamentare de anul viitor, susțin specialiștii.

„Deja practică un populism economic demn de America Latină. Toată această fierbere nesfârşită cu creşterea pensiilor, scăderea pensiilor speciale. Împotriva bogaţilor şi pentru săraci”, a transmis Andrei Țăranu, politolog.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Regulile de guvernare rotativă sunt clare. PSD preia de la PNL funcția de prim-ministru, cât și Ministerul Justiției și cel al Fondurilor Europene. Liberalii vor primi Transporturile și Finanțele, două portofolii pe care social-democrații ar vrea să le păstreze.

În 2023, Ministerul Transporturilor a primit peste 23 de miliarde de lei, de aproape 4 ori mai mult decât Finanțele, iar reîmpărțirea portofoliilor ar putea însemna și renegocierea acordului de coaliție.

„Ministerul Transporurilor are, în momentul ăsta, cei mai mulţi bani. Fiind cel mai bogat minister este, fără discuţii, şi cel mai dorit. Mai ales că, iată, cel puţin anul ăsta, s-ar putea ca domnul Grindeanu să se laude cu ceva realizări”, a completat Andrei Țăranu, politolog.

Citeste si:
România va participa la reconstrucția Ucrainei
România va participa la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Ianuarie 2023 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.