Ministrul Bogdan Aurescu, la reuniunea în format G7+, despre sprijinul României pentru Ucraina

Reuniunea G7+ a fost co-prezidată de secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, şi de ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, Hayashi Yoshimasa. Evenimentul s-a desfășurat în prezența ministrului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

Reuniunea a avut ca subiect situația infrastructurii energetice critice a Ucrainei, care a suferit atacuri masive și repetate din partea Federației Ruse, anume pe stadiul și perspectivele sprijinului acordat Ucrainei de către comunitatea internațională pentru a gestiona consecințele acestor atacuri și a crește reziliența acesteia la nivel societal.

Conform MAE, în intervenţia sa, şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a apreciat succesul acestui format, lansat la Bucureşti în luna noiembrie 2022, în marja reuniunii miniştrilor afacerilor externe NATO, format care şi-a dovedit relevanţa în special prin generarea unui schimb constant de informaţii şi coordonarea eforturilor comunităţii internaţionale vizând asigurarea nevoilor în materie de energie ale Ucrainei.

Ministrul român a marcat că atacurile repetate asupra infrastructurii civile din Ucraina înseamnă o încălcare a dreptului internațional umanitar, având obiectivul de a înfrânge reziliența societății ucrainene.

Cât desprea asistenţa oferită de România pentru consolidarea securităţii energetice a Ucrainei, MAE menționează că ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că hub-ul umanitar de la Suceava a facilitat, printre altele, și tranzitul a 40 de generatoare cumpărate din România cu fonduri europene, a zeci de generatoarea oferite de guvern și autorități locale române și a peste 160 de generatoare oferite de Franța.

La reuniune au mai luat parte miniştrii afacerilor externe sau alţi înalţi reprezentanţi din statele G7 (pe lângă SUA şi Japonia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit), precum şi din Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Bulgaria, alături de reprezentanţi ai Uniunii Europene, Comunităţii Energetice Europene, BERD, PNUD şi Băncii Mondiale.