Guvernul va decide dacă pensia minimă socială se va majora

Ministrul Marcel Boloș a declarat că suma de 1.100 de lei este nivelul pensiei minime sociale și spune foarte mult despre standardul de locuire şi de viaţă al acestor oameni.


„Vă mai dau alte exemple, sunt 880.000 de persoane cu dizabilităţi care beneficiază de pensii, indemnizaţii care nu permit un standard de viaţă care să le asigure o integrare socială decentă. Este înspăimântător. 1.188.000 de români beneficiază de pachetele alimentare”, a declarat Marcel Boloş.


Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a mai menționat că la nivelul coaliţiei de guvernare ar putea exista și discuții despre majorarea plafonului de venit.


„Am încercat ca în funcţie de plafonul de venit, să vedem cum se derulează mecanismul, să stabilim într-o primă etapă 2.000 de lei, dar probabil că după ce vom mai vedea cum se derulează mecanismul este posibil, dacă va aproba coaliţia şi se vor mai purta discuţii în acest sens, ca acest plafon de venit să se actualizeze. Analizăm în mod serios ca plafonul de venit să îl actualizăm. Avem un scenariu care merge până în 3.000 de lei. dar aş vrea mecanismul să îl vedem la prima tranşă. Am discutat cu Comisia Europeană, în mecanismul de derulare şi implementare ei intervin doar dacă prevederile regulamentului Comisiei Europene sunt puse în discuţie. Este în momentul de faţă o decizie a Guvernului”, a subliniat Marcel Boloş.


În România, în decembrie 2022, erau înregistrați 4.787.920 de pensionari, iar pensia medie a fost de 1.739 lei, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceștia, 1,31 milioane de români aveau lunar sub 1.000 de lei, iar cea mai mare parte - 335.823 de persoane încasau în luna decembrie sub 500 de lei. Alte 694.843 de persoane aveau perioade lucrate în agricultură, unde pensia medie este de 506 lei.