Tanczos Barna spune că sunt zone unde pompele de apă pompează de două sau de trei ori mai multă apă, pentru a satisface nevoia de a uda grădina, gazonul, castraveţi, morcoviii, roşii. Acest lucru, spune el ”denotă nepăsare” şi a dat ca exemplu faptul că la el acasă, în judeţul Harghita, are gazonul uscat, galben şi nu l-a udat cu apă de la robinet.

Ministrul Mediului spune că seceta afectează serios anumite zone și că ”doar în momentul în care ducem lipsă de ceva realizăm cât de importante sunt resursele, iar apa dulce este cea mai importantă resursă a planetei”.


”Situaţia este complicată, nu spun că este foarte gravă pentru că nu este generalizată la nivel naţional. Avem zone afectate de o deficienţă de precipitaţii, avem secetă pedologică, nu putem spune că toată ţara, judeţele din Moldova, partea de sud a ţării”, a arătat Tanczos Barna.

(...) ”Sunt zone unde pompele de apă pentru unele localităţi sau regiuni pompează de două sau de trei ori mai multă apă, pentru a satisface nevoia de a uda grădina, de a uda gazonul, de a uda castraveţii, morcovii, roşiile, lucruri care sunt de înţeles la un moment dar în situaţia în care toată lumea face acest lucru, face imposibilă susţinerea pe termen mediu şi lung a rezervelor de apă potabilă”.

”Sigur, apa e necesară şi pentru grădinărit şi gazonul de la vilă, dar acele surse de apă pot veni din altă parte, nu din apa potabilă, pot veni dintr-un puţ personal, din puţul forat, dintr-un râu apropiat sau pot fi aduse cu cisternele, pentru că apa potabilă trece printr-un proces de siguranţă, de filtrare”, a declarat ministrul.

Tanczos Barna: La mine, gazonul este uscat, nu l-am udat cu apă de la robinet,

”Cu siguranţă, îmi place şi mie iarba verde, cine îşi construieşte o vilă, îi place să aibă iarba verde non stop. Este o iresponsabilitate şi de aceea am făcut zilele trecute de mai multe ori apel la un comportamenr responsabil. La mine, gazonul este uscat, în judeţul Harghita, este uscat, galben şi nu l-am udat cu apă de la robinet, pentru că, dacă vorbesc despre acest lucru, vreau să mă comport la fel”, a afirmat el.


Întrebat dacă se va ajunge la o raţionalizare a apei, Barna a afirmat că situaţia nu cere intervenţia atât de bruscă, dar ”cere în anumite localităţi restricţii”.


”Pe timpul nopţii se opreşte apa pur şi simplu. Se realimentează bazinele de captare, rezervoarele şi pe timpul zilei are toată lumea apă potabilă. Acolo unde nu se poate altfel, se va trece la măsuri de restricţionare, aceste măsuri sunt decise de autoritatea locală cu furnizorul de apă. Nu suntem nici pe departe în situaţia în care la nivelul Guvernului să aplicăm restricţii sau raţionalizarea apei”, a spus Tanczos Barna.