Majorarea bonurilor de masă, votată în Parlament, dar neaplicată de angajatori

Bonurile de masă acordate angajaților au fost majorate, pentru unii, până la 30 de lei, de la 20 de lei, cât era până nu de mult valoarea maximă, confirmă legea promulgată de către președintele României, Klaus Iohannis.


„Guvernul nu a uitat să implementeze măsura, Guvernul este în implementarea măsurii. Suntem în dinamica activităților după programe succesive din ceea ce am spus că vom face și în primul pachet social și al doilea pachet social, Sprijin pentru România, și al treilea pachet cu 700 lei pentru pensionari. Săptămâna viitoare, va intra în vigoare măsura și va fi valabilă începând cu luna iulie”, declara ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.


Legea stabilește că valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate trece de suma de 30 de lei. Așadar, valoarea unui tichet de masă a fost majorată la cel mult 30 de lei de la 1 iulie.

Prin excepție, organizațiile sindicale legal constituite pot acorda din fonduri proprii, ocazional, tichete cadou membrilor proprii care nu au calitatea de angajaţi ai organizaţiei sindicale, prevede actul normativ. Frecvenţa acordării tichetelor cadou şi valoarea lor se stabilesc de către conducerea organizaţiei sindicale.


1 din 3 români primesc și acum bonuri de masă de 20 de lei

Înainte de 1 iulie, valoarea unui bon de masă era de 20,17 lei, iar valoarea totală a tichetelor de masă acordate lunar, pentru 22 de zile lucrătoare, unui angajat era de 443,74 de lei.

Cu un tichet de masă în valoare de 30 de lei, românul scapă de grija mesei de la prânz. Lunar, ar putea face o economie de aproximativ 700 de lei, însă patronii se feresc să mai adauge la fiecare bon alți 10 lei, cum a decis Guvernul.

Mulți sunt nemulțumiți. 1 din 3 angajați dintr-un total de câteva milioane continuă să primească bonuri de masă în valoare de 20 de lei, chiar dacă valoarea compensațiilor a crescut cu 50% din votul dat de aleși. Totuși, hotărârea mai-marilor nu-i obligă pe angajatori să crească valoarea beneficiului salarial, astfel că mulți șefi au transmis muncitorilor că nu-și permit.

Orice ajutor financiar, pe lângă salariu, este binevenit. Un angajat care primea până acum bonuri în valoare de 443 de lei pentru 22 de zile lucrătoare, de la 1 iulie primește tichete în valoare de 660 de lei.