Biruri majorate de Guvern. Este vorba despre noi modificări anunțate la Codul fiscal. Ministerul Finanțelor a terminat proiectul care va ajunge azi pe masa aleșilor. Primele măsuri se vor aplica de la 1 august, iar restul de la 1 ianuarie. La ce să ne așteptăm?

Biruri majorate de Guvern. De la 1 august se vor aplica primele măsuri, iar de la 1 ianuarie restul

Modificările aduse Codului fiscal urmează să intre în transparență decizională astăzi, iar până vineri să fie aprobate, urmând ca de la 1 august să se aplice primele măsuri, iar de la 1 ianuarie restul.

Coaliția a ajuns, după mult timp, la un acord privind măsurile fiscale. De la 1 august, cresc accizele pentru tutun și alcool, iar TVA-ul pentru HoReCa va fi majorat de la 5% până la 9%. Tot de atunci crește și impozitul pentru câștigurile din jocurile de noroc, de la 1% din prezent, până la 10%, până în 3.000 de lei.

Între 3.000 de lei și 10.000 de lei va fi de 20%, iar pentru câștigurile de mai mult de 10.000 de lei din jocurile de noroc va fi de 40%. Totodată, scade plafonul pentru veniturile din construcții.

În acest moment, se aplică scutiri de taxe de la 30.000 de lei până la 10.000 de lei. Celelalte măsuri agreate de Coaliție vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, anume TVA-ul pentru băuturile care conțin zahăr plus calcularea impozitului pe locuință, în funcție de grila notarială, cât și noul impozit privind tranzacțiile imobiliare.

Măsuri aplicate de la 1 august


  • creștere acciză tutun și alcool;

  • TVA HoReCa majorat de la 5% la 9%;

  • majorare impozit câștiguri jocuri de noroc - între 10% și 40%;

  • scade plafonul pentru veniturile din construcții.

Măsuri aplicate de la 1 ianuarie


  • crește acciza pe băuturile cu zahăr;

  • majorare impozit tranzacții imobiliare;

  • impozit locuințe în funcție de grila notarială;

Produsele supuse accizelor sunt următoarele:


  • alcool și băuturi alcoolice;

  • produse energetice și electricitatea;

  • produse din tutun.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

Accizele se plătesc fie la finalizarea producției, fie la comercializare. Uniunea Europeană (UE) stabilește valoarea minimă a accizelor care trebuie plătite pentru fiecare produs, dar țările UE pot impune și alte taxe.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.