Modificările aduse Codului fiscal urmează să intre în transparență decizională până vineri, iar săptămâna viitoare să fie adoptate, conform unor surse guvernamentale citate de Agerpres.

Modificările aduse Codului fiscal intră în transparență; săptămâna viitoare vor fi adoptate (surse)

Printre măsuri se numără modificarea impozitelor la jocurile de noroc. În acest fel, câștigurile de până la 3.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 10%, cele între 3.000 și 10.000 de lei cu 20%, iar cele peste 10.000 de lei cu 40%.

O altă măsură se referă la TVA-ul de 5% pentru locuințele cumpărate cu o valoare maximă de 600.000 de lei și o suprafață de cel mult 120 de metri pătrați. Sursele precizate au arătat că sistemul de impozitare nu va fi schimbat în următorii trei ani. Totodată, sursele guvernamentale au adăugat că prim-ministrul Nicolae Ciucă și liberalii nu s-au opus, în discuțiile din Coliția de guvernare, supraimpozitării pensiilor speciale.

Premierul a cerut ca în acest caz să se vină cu o soluție legală. În ceea ce privește cota unică, sursele au menționat că țara noastră este obligată, prin PNRR, să aplice această cotă și să renunțe la excepții.

Cât este cota unică în România?

Cota unică este acum de 10%. În 2018, cu câteva excepții, cum ar fi la nerezidenți, de exemplu, era 16%. PSD a făcut asta, numai că nu a fost o mare bucurie, dat fiind că la momentul schimbării au fost mărite contribuțiile, deci nu ne-am ales cu mai mulți bani în buzunare.

Totodată, contribuțiile sunt acum în sarcina angajatului, dar tot angajatorul le plătește. Ceea ce s-a modificat este că IT-iștii nu mai sunt scutiți de 16%, ci de 10%, restul fiind pe contribuții pe care trebuie să le plătească.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, precizări despre ultimele modificări legislative
Marcel Ciolacu (PSD), despre...

Totuși, nu sunt mulți IT-iști salariați. Vorbim de aproape 100.000. Majoritatea lucrează prin alte forme, precum PFA ori microîntreprinderi. La PFA, de pildă, impozitul pe venit și contribuțiile se plătesc la nivelul salariului minim.

Cât de unică e cota unică?

Dividendele sunt acum impozitate cu 5%, nu mai sunt cu 16% Bineînțeles, multe persoane preferă să lucreze pe microîntreprinderi, să plătească impozit pe venit (1-3% după caz) și 5% pe dividende. Lucru normal și logic.

Angajații din construcții nu mai plătesc impozit pe venit pentru salariile între 3.000 – 30.000 lei (aici intră toate categoriile din domeniu, atât cei de pe schelă, cât contabilii, șoferii sau bucătarii – dacă au așa ceva – după caz).

Deci avem mai multe cote, prin urmare cota unică nu mai este unică. Unele sunt mai mici, iar anumitor categorii nu li se aplică deloc. Dacă motivul pentru care se dorește o cotă progresivă este reprezentat de faptul că au scăzut veniturile din cota unică, atunci aceasta trebuie refăcută așa cum a fost inițial. Cert este că va fi simțită ca o taxare suplimentară. O reașezare a taxării ar trebui făcută la un moment dat.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre anumite modificări în zona reglementării...
Marcel Ciolacu, despre...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Iulie 2022 - 02 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.