Trecerea de la lei la euro este pentru români o promisiune de mult făcută, care, paradoxal, pare tot mai îndepărtată. Ne dorim atât de mult ca salariile, prețurile, taxele, practic, toată economia să fie exprimate în moneda unică europeană. Anul 2029 este ținta viabilă pentru aderarea la această valută, a afirmat, joi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Oficialul a completat că cea mai importantă este convergența reală despre care foarte puțini aduc aminte.

România ar putea adopta moneda euro în 2029, a anunțat ministrul Finanțelor

„Mi-aş dori să nu ne mai ascundem în spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale României. Am ajuns într-o situaţie ca deficitul de cont curent să fie mai mare decât deficitul public. Nu mai spun de puseul inflaţionist care ne-a scos din orice zona de convergenţă nominală. (...) Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă (pentru aderarea la euro, n.r.).

Dincolo de criteriile nominale de convergenţă pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită faţă de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc. Cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte. Convergenţa reală este cea care îţi dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca ţară versus alte ţări într-o piaţă unică europeană, cu o monedă unică", a explicat Adrian Câciu.

Până acum, toate termenele de aderare au fost ratate

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), declara, la jumătatea lunii decembrie 2021, la prezentarea ocazionată de lansarea cărții „Capitalism și capitaliști fără capital în România”, că toate țintele de aderare la moneda euro au fost ratate, următorul termen fiind anul 2029.

Conform Raportul de convergenţă pe 2020, publicat de Comisia Europeană (CE), aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Printre acestea se numără:


  • stabilirea prețurilor;

  • soliditatea finanțelor publice;

  • stabilirea cursului de schimb;

  • convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.

În ceea ce privește țara noastră, documentul arată că România nu îndeplinește niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro. Rapoartele de convergenţă trebuie întocmite o dată la doi ani, separat de de aderările posibile la zona euro aflate în curs.

Citeste si:
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va fi...
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.