România ar putea adopta moneda euro în 2029, a anunțat ministrul Finanțelor

„Mi-aş dori să nu ne mai ascundem în spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale României. Am ajuns într-o situaţie ca deficitul de cont curent să fie mai mare decât deficitul public. Nu mai spun de puseul inflaţionist care ne-a scos din orice zona de convergenţă nominală. (...) Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă (pentru aderarea la euro, n.r.).

Dincolo de criteriile nominale de convergenţă pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită faţă de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc. Cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte. Convergenţa reală este cea care îţi dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca ţară versus alte ţări într-o piaţă unică europeană, cu o monedă unică", a explicat Adrian Câciu.

Până acum, toate termenele de aderare au fost ratate

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), declara, la jumătatea lunii decembrie 2021, la prezentarea ocazionată de lansarea cărții „Capitalism și capitaliști fără capital în România”, că toate țintele de aderare la moneda euro au fost ratate, următorul termen fiind anul 2029.

Conform Raportul de convergenţă pe 2020, publicat de Comisia Europeană (CE), aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Printre acestea se numără:


  • stabilirea prețurilor;

  • soliditatea finanțelor publice;

  • stabilirea cursului de schimb;

  • convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.

În ceea ce privește țara noastră, documentul arată că România nu îndeplinește niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro. Rapoartele de convergenţă trebuie întocmite o dată la doi ani, separat de de aderările posibile la zona euro aflate în curs.