Aleșii și averile lor. Peste ei ar putea veni taxa pentru lux

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, duminică după-amiază, după negocierile cu liberalii, că partidul pe care îl reprezintă are în vedere o taxă pe lux. Liderul social-democraților a completat că aceasta reprezintă „o taxă modică” pe care cei cu venituri mari și-o vor permite: „Luxul și prostia se plătesc”.

Pe de altă parte, Florin Cîțu nu înțelege dorința PSD: „Nu înțeleg raționamentul din această taxă. Eu am încercat să înțeleg. Dacă investești pe bursă și ai avut acțiuni la Tesla, unde au crescut acțiunile, și din banii de la Tesla ți-ai cumpărat o casă, care este problema? De ce, dacă ai făcut o investiție bună și apoi ți-ai cumpărat o casă, de ce trebuie să fii suprataxat, când n-ai făcut nimic greșit, doar ți-ai asumat un risc. Puteai să pierzi toți banii investiți în acea acțiune”.


Deputatul PNL cu 16 case și 16 terenuri

De pildă, Dan Cristian Popescu, deputat PSD, este unul dintre mai marii avuți din Camera Deputaților. Conform documentului completat anul trecut, acesta deține 3 terenuri: două loturi în Frumușani (jud. Călărași), unul de 100.000 mp și celălalt de 8.750 mp, precum și o parcelă de 2.000 mp în Dascălu (jud. Ilfov). Are și 5 apartamente în București, cu suprafața între 55 și 95 mp, o casă tot în Capitală, cu suprafața de 104 mp și o casă de vacanță în cartierul vedetelor americane - Hollywood, USA.

Acesta mai are și 3 autoturisme, toate marca Lexus, plus bunuri de valoare: bijuterii de 155.000 de euro, obiecte de artă de 40.000 de euro și ceasuri cu o valoare estimată de 55.000 de euro. Dan Cristian Popescu are conturi la mai multe bănci românești și americane. În România are în conturi peste 6.300.000 de lei, echivalentul a peste 1.300.000 de euro, dar și peste 248.000 de dolari. În băncile americane are economisit peste 126.000 de euro.

Avocata Laura Vicol, parlamentar PSD, are, de asemenea, o avere mare; ba chiar se numără printre cele mai bogate trei femei din Parlament. Potrivit declarației de avere depusă la Camera Deputaților, aceasta deține 2 terenuri, un apartament la Mamaia și un BMW X1 plus bijuterii și ceasuri de 750.000 de euro, cât și mai multe conturi bancare și numerar de, în total, 579.156 de euro și 91.000 de dolari.

Colega sa, Diana Morar, deputat PNL, iese și ea în evidență prin numărul mare de case și terenuri pe care le-a moștenit și prin numărul de case și terenuri pe care le deține. Liberala, care anterior a fost avocat, are în proprietate, în diferite cote, 16 case și 16 terenuri.

7 dintre terenuri, amplasate în București Oradea, Cluj și Bistrița, le-a cumpărat. Cotele parte din celelalte, aflate în Oradea, Constanța, Timiș și Maramureș, le-a moștenit. Totodată, a cumpărat 7 case și apartamente, o casă a construit-o de la zero și a moștenit părți din case și apartamente aflate în Oradea, Constanța, Timiș și Maramureș.