Consultările dintre președintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare s-au încheiat. Șeful statului urmează să anunțe concluziile discuțiilor care au avut loc pe parcursul zilei de luni. El va face declarații de presă la ora 18:10.

Prima zi de consultări cruciale de la Cotroceni s-a încheiat

„Astăzi, primele consultări, după ce Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură. În toate discuțiile am reiterat ideea unor chestiuni care trebuie rezolvate. Este extrem de important să se gestioneze bine situația pandemică, situația creșterii prețurilor la energie și să se ia măsuri ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație.

De asemenea, am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români și nu certurile politice dintre diferiți actori.

Formațiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, așa cum reprezentanții lor le-au prezentat și opiniei publice. Din toate acestea, eu am reținut una, pe care o voi și pune în practică, anume am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș”, a spus Klaus Iohannis.

Cioloș este propunerea USR de la consultări

Liderul USR Dacian Cioloș a declarat, luni, înaintea consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că este propunerea partidului pentru funcția de premier. Acesta a prezentat la negociere un pachet de măsuri pentru guvernare care să gestioneze explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.

Printre cele mai importante măsuri:

- Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului energiei electrice, inclusiv reducerea TVA la electricitate și gaze de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 6 luni, subvenții temporare pentru CET-uri, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturilor la curent și gaze și exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

- Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19 care prevede limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc), decalarea anului școlar (vacanță două săptămâni, cu prelungirea școlii în lunile de vară), închiderea barurilor și a restaurantelor la ora 22.00 la nivelul întregii țări, indiferent de rata de incidență, pentru 30 de zile, apoi revenire în funcție de incidență și condiționat de certificat verde pentru angajați și clienți și acces în spații neesențiale (baruri, restaurante, cinema etc.) și mall-uri doar cu certificatul verde.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Dacă vechile partide fug de responsabilitate, USR este pregătit să își asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză. Printre propunerile USR pentru programul de guvernare al viitorului guvern se află:

- Desființarea SIIJ până la final de octombrie 2021 și adoptarea legilor Justiției până la final de 2022.

- Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.

- Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivității până la final de 2022.

- Reforma companiilor de stat, actualizarea legislației, eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.

- Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023”, arată un comunicat USR.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

  • Dacian Cioloș a mai condus Guvernul între 2015-2017.



Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Octombrie 2021 - 06 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.