Klaus Iohannis a făcut declarații de presă de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, după votul din Parlament pe moțiunea de cenzură prin care Guvernul a fost demis.

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după adoptarea moțiunii de cenzură

„E criză în tot ceea ce se întâmplă în țara noastră. Politicienii s-au obișnuit să se arate unul pe celălelt cu degetul, să se acuze de diferite lucruri - asta inclusiv în interiorul partidului. Este o situație complicată, o situație care a fost generată - această moțiune și trecerea ei în Parlament - de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români.

Haideți să vedem, totuși, ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații. USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din Guvern și a votat, URS, împreună cu PSD și AUR, moțiunea de cenzură de astăzi. Astea sunt faptele, restul sunt discurs politic sau demagogie. Acum, însă, suntem în situația de a trebui să găsim o soluție. România trebuie să fie guvernată!

Pandemie, criza prețurilor la electricitate, vine iarnă. Toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva, adică Guvernul României. Este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor, din partea partidelor politice. Pentru a dat timp partidelor să se întrunească și să găsească abordări mature, apoi să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele abia săptămâna viitoare. Acum, se cere maturitate și responsabilitate”, a declarat Klaus Iohannis.

Ce urmează

281 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură depusă de PSD, susținută de USR și AUR. Este cel mai mare vot cu care a fost demis un guvern în țara noastră. Parlamentarii PNL și UDMR au fost în sală, dar nu au votat.

La scurt timp după ce au auzit verdictul dorit, PSD a anunțat că nu va merge cu o propunere de premier, ci va ținti spre alegeri anticipate. USR va cere un alt premier decât Florin Cîțu și refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR. În acest timp, cei din AUR au anunțat că vor un guvern de uniune națională.

Citeste si:
Demiteri după tragedia din Gorj. Cine rămâne fără funcție după...
Demiteri după tragedia din...

În schimb, planul liberalilor prevede două variante: fie președintele numește un premier de sacrificiu care să fie respins de Parlament - unde posibilele variante sunt Lucian Bode și Nicolae Ciucă - iar a doua să fie Florin Cîțu, fie forțează nominalizarea din nou a lui Florin Cîțu, ca primă variantă după demiterea guvernului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Octombrie 2021 - 06 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.