Social-democrații vor ca spitalele să fie deschise pentru bolnavii cronici, să fie deschise bisericile, să fie oprite achizițiile publice fără licitație și să fie deschise restaurantele din hoteluri pentru familiile cu copii.

„Astea vor fi măsurile pe care vom încerca să le introducem în lege şi fără acestea PSD nu va vota legea trimisă la Parlament”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.

„Noi am decis în primă instanţă, iar decizia finală va fi luată mâine în cadrul Comitetului Executiv al PSD, să susţinem o stare intermediară, pe o perioadă strict limitată în timp, care să asigure tranziţia la normalitate şi care să conţină strict măsurile pentru protejarea sănătăţii populaţiei şi nimic mai mult. În acelaşi timp, este necesar ca autorităţile să poată dispune punctual, aşa cum prevede şi legea, de măsuri de siguranţă acolo unde este necesar. Este posibilă instituirea stării de urgenţă la nivel local, iar acest lucru trebuie să fie primordial, având în vedere că nu sunt distribuite la nivel egal, pe tot teritoriul României, îmbolnăvirile şi decesele”, a declarat Romașcanu, potrivit g4media.ro.

PSD va introduce obligatoriu, în legea de aprobare a Hotărârii de Guvern de prelungire a stării de alertă, prevederea că durata măsurilor tranzitorii va fi de maximum 15 zile.

Social-democrații vor mai depune luni în Parlament o lege pentru sprijinirea sectorului HoReCa.

Printre măsurile propuse de PSD pentru acest proiect se regăsesc: eșalonarea plății impozitului pe salarii pe 3 luni după încetarea stării de alertă, cu bonificație pentru plata la termen; scutirea de TVA pentru cazare, masă și transport în scop turistic, până la finalul anului 2020; tichete de vacanță de 1.450 lei pentru angajații de la stat, dar și din mediul privat.

Social-democrații au anunțat că vor depune și o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.