"Negocierile pe acest subiect continua marti, incepand cu ora 19:15 (20:15 - n.r.). Ne asteptam la un acord, care va mai trebui confirmat de Parlamentul European si de Consiliu. Conferinta Presedintilor va decide asupra pasilor urmatori din partea PE", a spus purtatoarea de cuvant, Irina Lietzen.

Joi, in cadrul reuniunii Comitetului Reprezentantilor Permanenti ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), desfasurata la Bruxelles, Laura Codruta Kovesi a obtinut sustinerea pentru functia de procuror-sef al Parchetului Public European.

Pana in prezent, 22 de state membre ale UE s-au alaturat initiativei EPPO. Exceptand Regatul Unit, care va parasi Uniunea Europeana, cele cinci tari care nu participa inca (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca) se vor putea alatura in orice moment.

Biroul Parchetului Public European (EPPO) va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant.

EPPO va veni in completarea activitatii OLAF (Biroul european de lupta antifrauda) si a Eurojust (agentie a Uniunii Europene ce se ocupa de cooperarea judiciara in materie penala intre agentiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmari penal cazuri individuale, potrivit Agerpres.