"Dragi militari ai Armatei Romane,

Sunt onorata sa ma aflu alaturi de dumneavoastra la marcarea a 15 ani de la cel mai de anvergura act al Romaniei in istoria actiunilor sale nu doar de aparare, ci si de contributie la mentinerea pacii si securitatii in lume: aderarea la Alianta Nord-Atlantica, in aprilie 2004, alaturi de tarile vecine si prietene Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Slovenia.

In calitate de prim-ministru al Romaniei, salut, in numele guvernului, rolul determinant pe care l-au avut, in istoria postrevolutionara, presedinti, premieri, ministri ai apararii, militarii tarii noastre la infaptuirea acestui deziderat de apartenenta la cea mai puternica alianta defensiva multinationala din lume.

Salut, de asemenea, extraordinarul consens national, la toate nivelurile, pentru inscrierea pe acest drum si ma bucur ca aderarea Romaniei la NATO s-a concretizat gratie patriotismului, inteligentei si eforturilor unui guvern PSD: guvernul condus de domnul Adrian Nastase.

In acest context, subliniez in mod deosebit sacrificiile reprezentantilor Armatei noastre pentru indeplinirea rapida a conditiilor de compatibilizare cu standardele NATO, printre care trecerea la o armata profesionista, si ii salut pe militarii romani in retragere si rezerva care au contribuit la acest succes national major.

Ulterior, in cei cinscisprezece ani parcursi din momentul aderarii la NATO, Armata a contribuit esential la stabilirea si definirea unui profil strategic al tarii noastre in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, caracterizat de elemente precum participarea semnificativa la operatiile si misiunile Aliantei, rolul de promotor al continuarii procesului de extindere a NATO si de dezvoltare a relatiilor de parteneriat ale organizatiei, in special cu tarile din vecinatate, dar si cu cele care impartasesc aceleasi valori si principii.

Romania a inteles cu mult inainte de aderarea la Alianta Nord-Atlantica faptul ca un aliat responsabil nu poate doar sa se bucure de statutul de beneficiar de securitate, ci trebuie si sa contribuie la eforturile aliate de asigurare a pacii si stabilitatii in lume. Ne-am asumat cu hotarare responsabilitatile de furnizor de securitate in regiunea noastra si in operatiunile NATO, ne-am evidentiat ca aliat predictibil si de incredere, asa cum arata toate luarile de pozitie ale aliatilor nostri, avem o voce respectata si apreciata in formatele de consultare din cadrul Aliantei.

Armata Romana a participat la misiuni de mentinere a pacii si stabilitatii in zone ca Balcanii de Vest, Afganistan si Irak, anul acesta ne mentinem printre primele 5 state contribuitoare cu trupe la misiunea din Afganistan.

Dancila: Deciziile adoptate la summit-urile NATO din ultimii 5 ani au tinut cont de vocea Romaniei

Deciziile adoptate la summit-urile NATO din ultimii 5 ani au tinut cont de vocea Romaniei, conducand la stabilirea unei prezente avansate in zona Marii Negre, pe linie terestra, aeriana si maritima, care a sporit securitatea intregii Aliante.

Suntem beneficiarii directi ai consolidarii posturii NATO de aparare si descurajare pe flancul estic, acordam sprijin partenerilor nostri din Vecinatatea Estica, respectiv Republica Moldova, Georgia si Ucraina, gazduim elemente ale sistemului de aparare anti-racheta la Deveselu. Suntem pregatiti sa facem fata noilor provocari de securitate, vom continua sa fim un contribuitor activ la asigurarea securitatii si stabilitatii spatiului euro-atlantic, precum si la proiectarea valorilor Aliantei in vecinatatea acesteia.

NATO a generat pace in intreaga comunitate euro-atlantica, s-a implicat in gestionarea crizelor, a determinat stabilizare si dialog politic in zone de conflict. Este o datorie de onoare a Romaniei sa ramana un factor activ si solidar in consolidarea apararii colective si perpetuarea valorilor care au stat la baza crearii Aliantei, in urma cu 70 de ani.

Dancila: Este deja al treilea an in care Romania acorda 2% din PIB pentru aparare

Guvernul pe care il conduc si-a asumat in mod responsabil obligatiile care ii revin in cadrul NATO. Este deja al treilea an in care Romania acorda 2% din PIB pentru aparare, continuam programele militare de inzestrare a armatei cu echipamente moderne, care sa-i protejeze pe militarii nostri, sa raspunda standardelor NATO, dar si provocarilor de securitate actuale din zona noastra sau din teritoriile unde suntem participanti la misiuni comune. Continuam sa ramanem un participant important la operatiunile NATO pentru mentinerea pacii si stabilitatii in diferite zone de conflict.

Cu aceasta ocazie, elogiez profesionismul si calitatea umana a militarilor romani desfasurati in teatre de operatii, care s-au implicat cu trup si suflet in apararea si imbunatatirea vietii populatiilor locale, castigandu-le respectul si prietenia. Sunteti extraordinari ambasadori ai spiritului romanesc, va respectam pentru asta si va multumim, dragi militari ai Romaniei!
Totodata, aduc un omagiu special eroismului militarilor nostri care s-au sacrificat in teatrele de operatii aliate, in spiritul onoarei militare, intarind prestigiul tarii noastre de aliat loial si de incredere in cadrul NATO! Va multumim si nu va vom uita!
Sper ca, prin eforturile, consecventa si valorile Aliantei sa putem sa oferim si altora sansa alegerii unui drum nou si sigur, pentru un viitor mai bun al intregii lumi!

Tuturor militarilor activi de astazi, demni urmasi ai aparatorilor tarii carora le datoram Romania de astazi, va multumesc, va felicit pentru performante si va urez succes! Avem o incredere absoluta in dumneavoastra, pe care ne-o onorati in fiecare zi, si sunt mandra ca va pot adresa salutul meu cordial cu prilejul evenimentului deosebit pe care il celebram astazi!

Va multumesc!", a transmi Dancila, potrivit unui comunicat al Guvernului.