"Fiecare tara trebuie sa isi desemneze propriul procuror european, care isi va desfasura activitatea acolo, la sediul european, la Luxemburg. Ce inseamna asta? Ca noi trebuie sa cream baza juridica, baza legala pentru a putea selecta trei procurori, trei candidati dintre care unul va fi selectat ca procuror european din partea Romaniei si se va proceda la fel din toate celelalte inca 21 de state. Noi ce facem prin ordonanta la care ati facut referire? Cream baza juridica legala pentru a selecta in prima etapa cei trei candidati, trimitem propunerile la Bruxelles si acolo se va desemna unul dintre cei trei, unul care va fi procuror european din partea Romaniei", a spus Toader, citat de digi24.ro.

Ministrul Justitiei a tinut sa mentioneze ca se va mai discuta o propunere privind competentele acestui parchet european.

"Deja se discuta despre posibilitatea extinderii competentelor spre faptele grave, faptele transfrontaliere care necesita o riposta comuna europeana poate chiar internationala. Aceasta este situatia, acesta este stadiul in care ne aflam. Cei trei candidati din partea Romaniei, ca unul sa fie selectat procuror european din partea Romaniei, repet, propunerile trebuie trimise la Bruxelles pana pe 31 martie. Termenul era mai scurt, dar a fost amanat pana la final de luna martie, aceasta este ratiunea redactarii proiectului de ordonanta pe care l-am trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii, aviz consultativ, dupa cum bine stim, pe care speram sa-l primim intr-un timp cat mai scurt posibil", a mai spus el la Romania TV.