"In mod voit nu doresc sa discut despre decizii actuale ale Guvernului, insa daca vorbim de leadership, trebuie sa vorbim si despre incredere, predictibilitate si fiabilitate. Aceasta este esenta unui climat de incredere: atat in politica, cat si in diplomatie si in domeniul economic. Tocmai de aceea urmarim cu anumita ingrijorare masurile mentionate anterior: avand in vedere lipsa dialogului si a consultarii celor afectati in mod direct, inaintea luarii unei decizii; ca urmare a lipsei unui studiu de impact transparent; de teama dezvoltarii unei noi tendinte, care s-ar putea extinde si asupra unor alte domenii economice. Acestea creeaza nesiguranta! Si mai mult, creeaza nesiguranta prezentarea publica si pausala a companiilor straine ca fiind problema sau chiar dusmanul societatii", a spus ambasadorul german la receptia organizata de Camera de Comert si Industrie romano-germana la Palatul Parlamentului, poreivit Agerpres.

In context, el a facut apel la reprezentantii mediului de afaceri sa nu se lase provocati.

"Nu va lasati provocati, insa combateti defaimarile cu fermitate si argumente solide! Aparati-va realizarile si atrageti atentia asupra contributiilor aduse de economia germana in decursul anilor!", a afirmat Cord Meier-Klodt.
Oficialul german a transmis un mesaj si Guvernului "Partenerilor nostri din Guvernul Romaniei doresc sa le spun: You have a true friend in us! Companiile germane se angajeaza pe termen lung. Nu-si vor face bagajele prea curand. Cu siguranta pot face fata catorva furtuni puternice. Dar au devenit mai prudente. Unele investitii noi, planificate deja, sunt reanalizate pe alocuri, amanate sau chiar se cauta locatii alternative. Iar asta nu pentru ca, astazi, conditiile-cadru ar fi mult mai bune in alta parte, ci fiindca se presupune ca asa va fi maine, in cazul in care tendinta nesigurantei persista. Urarea mea de Anul Nou adresata partenerilor nostri romani este una foarte simpla: vorbiti cu noi, ascultati ce avem de spus, informati-ne la timp, deschis si transparent despre planurile voastre si decideti abia dupa realizarea unui solid studiu de impact al masurilor. Astfel poate creste gradul de incredere, iar noi putem continua, impreuna, si in urmatorii ani, povestea de succes a economiei acestei tari. Acesta ar reprezenta un semnal pozitiv si clar, mai ales in contextul Presedintiei atat de importante a Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, nu-i asa?", a completat ambasadorul Germaniei.
El a sustinut ca Romania are multe de oferit in vederea reconfigurarii cu succes a schimbarii in Europa "Sub aspectul politicii de securitate, a devenit o ancora de stabilitate in flancul de sud-est al NATO si UE. Sub aspect politic, a devenit o voce importanta intr-o regiune strategic importanta, daca ne gandim la Balcanii de Vest, Turcia sau Parteneriatul Estic. Romania poate fi o voce a echilibrului in multe subiecte de viitor, cu relevanta pentru intreaga Europa - cu precadere si intre interesele statelor membre vestice si estice. A dovedit-o deja de multe ori, nu in ultimul rand cu prilejul Summitului celor Trei Mari. Romania a parcurs un drum impresionant si sub aspect economic. In ultimele doua decenii, economia romaneasca a crescut de aproape cinci ori! In prezent, in aceasta tara se afla un semnificativ sector IT din Europa. Spre rusinea noastra, trebuie sa recunoastem ca aici sunt conexiuni de internet mai rapide decat in Germania. (...) Multe autoturisme 'germane' n-ar functiona fara anumite componente fabricate in Romania. Aceasta este o impresionanta poveste de succes, la care a contribuit in mod considerabil, in decursul anilor, economia germana", a subliniat Cord Meier-Klodt.
Diplomatul a adaugat ca aproximativ un sfert de milion de romani sunt angajati ai companiilor germane "Cifrele imbucuratoare de astazi se datoreaza deciziilor corecte de ieri. Increderea in Romania ca loc pentru investitii a crescut in decursul anilor si al deceniilor. In schimb (...), anumite decizii de astazi "mai putin bune" ar putea distruge increderea, periclitand, astfel, succesele de maine", a aratat el.

Presedintele Klaus Iohannis participa la acest eveniment. De asemenea, intre cei care sunt prezenti se numara presedintele PNL, Ludovic Orban, presedintele USR, Dan Barna, presedintele PLUS, Dacian Ciolos. c