Partidul Socialistilor Europeni (PES) isi aproba sambata candidatul cap de lista pentru alegerile europene din 2019, olandezul Frans Timmermans, in prezent prim-vicepresedinte ale Comisiei Europene, in cadrul uni congres care are loc la Lisabona, in Portugalia, relateaza DPA.

Timmermans sper sa ii succeada in functie actualului presedinte al CE, Jean-Claude Juncker, dupa alegerile care vor avea loc in luna mai.

Cel mai apropiat rival al sau, conservatorul german Manfred Weber, din partea Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta), spera de asemenea sa devina presedinte al CE.

"Este vorba de o alegere intre Manfred Weber din Bavaria si Frans Timmermans din Europa", a declarat Achim Post, social-democrat german si secretar general al PES, in deschiderea de vineri a congresului partidului.

"Frans, ne bazam pe tine si tu te poti baza pe noi", i-a transmis el olandezului, potrivit Agerpres.

In varsta de 57 de ani, Timmermans a fost fara concurenta in cursa pentru candidatura PES, dupa ce un alt potential nominalizat, slovacul Maros Sefcovic, s-a retras inainte de vot.

Alegerile europene din luna mai vin in contextul in care social-democratii si alte partide de stanga din Europa s-au confruntat cu mai multe pierderi electorale si sunt in criza, pe fondul ascensiunii partidelor populiste si de extrema-dreapta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.