Potrivit deciziei, presedintele parlamentului Andrian Candu sau premierul Pavel Filip vor semna decretele de numire in functie a noilor ministri ai Agriculturii si Sanatatii, scrie Agerpres.

Un grup de deputati ai Partidului Democrat (PD, de guvernare) a depus vinerea trecuta o sesizare la Curtea Constitutionala pentru suspendarea temporara a lui Igor Dodon din functie, dupa ce acesta a refuzat de doua ori sa semneze decretul de numire in functia de ministri a candidatilor Silvia Radu, la Sanatate, si Nicolae Ciubuc, la Agricultura.

Reprezentatul presedintiei de la Chisinau, Maxim Lebedinschi, i-a solicitat Curtii sa sisteze examinarea sesizarii, motivand ca deputatii care au sesizat Curtea nu aveau competentele necesare.

Conform Constitutiei, presedintele poate respinge candidaturile doar o singura data, iar daca premierul le inainteaza in mod repetat, seful statului este obligat sa semneze decretele.

Anterior, presedintele Igor Dodon a fost suspendat din functie de trei ori prin decizia Curtii Constitutionale. Prima data, in octombrie 2017, dupa ce a refuzat sa semneze decretul de numire a ministrului apararii, iar la sfarsitul lunii decembrie pentru refuzul de a semna decretele altor sapte noi membri ai guvernului.

De asemenea, la inceputul lunii ianuarie presedintele a fost suspendat temporar pentru ca nu a promulgat Legea antipropaganda. De fiecare data, documentele au fost semnate de presedintele parlamentului, Andrian Candu, aminteste Deschide.md.