Inspectia Judiciara a anuntat ca inspectorii judiciari s-au prezentat vineri la Parchetul General in vederea solutionarii lucrarilor de inspectie avand ca obiect activitatea sau conduita procurorilor militari care au demarat cercetarile in cazul incidentelor din 10 august, precizand ca acestia nu au verificat modul in care se desfasoara urmarirea penala si probatoriul din acest dosar.

"Vineri, inspectorii judiciari s-au deplasat la Sectia parchetelor militare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea solutionarii lucrarilor de inspectie avand ca obiect activitatea sau conduita procurorilor militari care au demarat cercetarile in cauza penala vizand incidentele din 10 august 2018. Conducerea PICCJ a fost anuntata cu o zi inainte cu privire la aceasta deplasare si nu a formulat nicio obiectie", se arata intr-un comunicat al Inspectiei Judiciare.

Potrivit IJ, inspectorii judiciari au solicitat, in temeiul art. 73 alin. (4) din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, actele privind procedura de incepere a procesului penal in cauza, emise de procurorii vizati de sesizari, iar cu aceasta ocazie au fost ridicate, pe baza de proces-verbal, copii ale unor astfel de acte.

Inspectorii judiciari nu au avut cunostinta nici anterior si nici in timpul prezentei lor la PICCJ despre actele de urmarire penala pe care procurorii de caz urmau sa le efectueze in ziua respectiva. Ca atare, Inspectia Judiciara nu a verificat modul in care se desfasoara urmarirea penala si probatoriul aflat la dosarul cauzei, precizeaza sursa citata.

''Incercarea de atragere a Inspectiei Judiciare in spatiul disputelor politice, prin inducerea ideii ca inspectorii s-au aflat la PICCJ in ziua in care demnitari ai statului roman au fost audiati la acelasi parchet pentru a-i intimida pe procurorii de caz, constituie, in realitate, o presiune asupra Inspectiei Judiciare, avand un dublu scop: manipularea opiniei publice in sensul ca activitatea de inspectie s-ar situa in afara cadrului legal si deturnarea cursului verificarilor'', arata IJ.

Citeste si:
În biroul lui Arafat a fost găsit un microfon. Parchetul General...
În biroul lui Raed Arafat a...

Pe 20 august, Inspectia Judiciara anunta ca efectueaza verificari prealabile cu privire la procurorii militari Ionel Corbu si Bogdan Parlog, cei care au demarat ancheta in legatura cu modul de interventie a jandarmilor in timpul protestului din 10 august.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.