PSD vrea doua zile de vot pentru referendumul de modificare a Costitutiei pe tema familiei traditionale, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Potrivit acestora, Guvernul ar urma sa adopte marti OUG in acest sens.

Pentru ca referendumul sa se desfasoare timp de doua zile, este nevoie de modificarea legii referendumului, care prevede ca ziua scrutinului este duminica. De asemenea, dupa aprobarea unei astfel de OUG, Executivul trebuie sa adopte si hotarari de Guvern pentru stabilirea exacta a zilelor in care va avea loc consultarea populara, scrie News.ro.

Potrivit textului actual din legea referendumului, “cetatenii sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta in Constitutie, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului”.

Cati romani trebuie sa voteze la referendum pentru ca acesta sa fie validat

Potrivit ultimei raportari facute de Autoritatea Electorala permanenta, la 31 august 2018 erau 18.917.495 cetateni romani cu drept de vot. Astfel, pentru ca referendumul sa fie validat, este nevoie sa se prezinte la urne 30% din numarul total de alegatori, ceea ce inseamna 5.675.249. O alta conditie pentru validarea consultarii populare este ca cel putin 25% dintre voturi sa fie valide.

In ce priveste referendumul pentru schimbarea numelui judetului Olt in Romanati, acesta este un proiect mai vechi, initiat inca de anul trecut. Presedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat in iunie, potrivit presei locale, ca referendumul local privind modificarea numelului judetului va fi organizat pe aceeasi data cu cel pentru redefinerea familiei, care va fi organizat la nivel national. Acesta prevede modificarea denumirii judetului din Olt in Olt-Romanati, iar schimbarea sa se faca nu imediat pe actele si documentele oltenilor, ci gratuit, in timp, la expirare.

Referendumul din anul 2003 pentru revizuirea Constitutiei s-a desfasurat tot pe parcursul a doua zile, din cauza riscului de a nu se atinge pragul necesar de prezenta pentru validarea acestuia.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.