"Un al treilea subiect a fost legat de pesta porcina africana aparuta la porci mistreti. Daca SRI avea atributii, si-a facut treaba si a informat beneficiarii. Raspunsul a fost ca intra in zona competentei SRI. Conducerea SRI ne-a informat ca prima informatie pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost in iunie 2016. Anuntau ca exista riscul sa apara peste porcina africana. Informarile au fost la nivel de premier, ministri, ANSVSA.

Informari au fost facute structurilor locale si centrale. Primul focar de infectie a fost descoperit in iulie 2017, undeva la Satu Mare. SRI si-a executat misiunea pe care o avea de a informa beneficiarii legali despre acest pericol. Au informari in sensul pericolului la rumegatoarele mici", a declarat Claudiu Manda, presedintele Comisiei de Control SRI, potrivit Mediafax.

De asemenea, Claudiu Manda a mai spus ca directorul Serviciului, Edyard Hellvig, a informat ca exista pericolul ca in Romania sa ajunga un alt virus, pe langa cel al pestei porcine africane, si anume unul care sa afecteze rumegatoare mici, cum ar fi oile.

"Exista pericolul unui alt virus, in ceea ce priveste micile rumegatoare. In acest context, am intrebat daca exista informari, au spus ca exista, ca au preocupari si a ramas ca in perioada imediat urmatoare sa ne parvina de la SRI o informare daca si pe cine au informat in acest sens. A fost o discutie cu SRI ca, in afara de pesta porcina africana, poate sa ajunga si un alt virus in Romania, la rumegatoarele mici, oi, care poate sa afecteze zona zootehnica din Romania", a afirmat Manda.