Presedintele Klaus Iohannis considera ca opinia preliminara a Comisiei de la Venetia referitoare la modificarile aduse Legilor justitiei constituie un semnal extrem de ingrijorator cu privire la independenta justitiei.

"Concluziile cuprinse in aceasta opinie preliminara, care are aceeasi valoare juridica precum opinia finala care va fi formal adoptata in luna octombrie, fara modificari, de catre Comisie, indica impactul negativ pe care punerea in aplicare a unora dintre aceste modificari legislative l-ar avea asupra sistemului judiciar.

In vederea garantarii independentei justitiei si a consolidarii statului de drept din Romania, recomandarile cuprinse in opinia Comisiei de la Venetia trebuie valorificate, astfel incat lupta impotriva coruptiei sa continue.

Presedintele Klaus Iohannis solicita Parlamentului, in calitate de unica autoritate legiuitoare a tarii, sa nu ignore recomandarile organismului european.

Totodata, Presedintele Romaniei precizeaza ca recomandarile cuprinse in opinia preliminara a Comisiei de la Venetia vor fi avute in vedere cu ocazia sesizarii Curtii Constitutionale cu privire la Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si al procurorilor, recent reexaminata de catre Parlament.

Presedintele Klaus Iohannis reitereaza faptul ca Romania s-a angajat sa respecte normele si valorile europene ale democratiei constitutionale, iar independenta procurorilor si judecatorilor este fundamentul unei justitii corecte, principiu de la care un stat de drept nu poate abdica", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.