"Prin disparitia Regelui Mihai se incheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei Romaniei moderne, o istorie complexa, deseori dramatica, dar care a asigurat locul cuvenit al tarii noastre in Europa si in lumea contemporana. (...) Am aflat cu tristete vestea incetarii din viata a fostului suveran al Romaniei, Mihai I. Viata sa, intr-un secol agitat, plin de violente si de schimbari dramatice, nu a fost nici simpla, nici usoara. Si-a facut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul tarii, in conditii dintre cele mai dificile. A dovedit un exemplar patriotism in anii grei ai exilului. Revenit in tara, dupa schimbarile din decembrie 1989, a trecut peste dezamagiri si momente dificile si a devenit avocatul Romaniei in efortul ei de integrare europeana si euroatlantica. A fost un exemplu de responsabilitate politica si civica", a scris fostul presedinte pe blogul personal.

Iliescu a amintit ca in august 2004, in cadrul manifestarilor dedicate evenimentelor dramatice de la 23 august 1944, la care a participat si Regele Mihai, spunea: "Daca vom judeca fara patima si cu obiectivitate faptele istorice, daca nu vom mai folosi istoria ca instrument al luptei politice, vom putea cadea de acord asupra adevaratei semnificatii a evenimentului de la 23 august 1944: aceea de act de salvare nationala. Decizia curajoasa de la 23 august 1944, de arestare a maresalului Antonescu si de intoarcere a armelor impotriva Axei, alaturi de Natiunile Unite, s-a impus ca urmare a agravarii situatiei de pe front, fiind singura decizie posibila, in conditiile date, pentru a asigura supravietuirea Armatei Romane si continuitatea statului roman".

"Pastrez amintirea discutiilor purtate in decursul timpului, dupa 1989, atat la Versoix, cat si la Bucuresti. Relatia noastra nu a fost simpla in vremurile agitate ale inceputului tranzitiei. Ratiunea si sensul servirii interesului public, indiferent de pozitia in care ne aflam, au fost mai puternice, si, impreuna, am reusit sa transmitem catre partenerii nostri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunitatii europene. (...) Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", a afirmat Ion Iliescu.
Ion Iliescu i-a interzis Regelui Mihai sa revina in Romania Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, s-a opus intoarcerii in tara a Regelui Mihai, in perioada 1989-1997. In 1990, cand regele a incercat pentru prima data sa revina in tara, puterea de la Bucuresti a considerat ca fostul suveran ar putea destabiliza Romania si ar putea afecta siguranta nationala, aminteste site-ul stirileprotv.ro. Regele Mihai a revenit in Romania in anul 1992, pentru a petrece Pastele, existand pe atunci zvonuri ca s-ar putea stabili definitiv in tara noastra. Entuziasmul romanilor de atunci a speriat autoritatile romane, iar pana la sfarsitul mandatului lui Iliescu, in 1996, Regelui Mihai nu i s-a mai permis sa vina in Romania. El a revenit in tara in mandatul lui Emil Constantinescu, care a devenit presedinte in anul 1997 si a primit, din nou, cetatenie romana. Ulterior, a avut mai multe intalniri cu Ion Iliescu, acestea fiind vazute ca o reconciliere intre cei doi. Totusi, la faimosul discurs pe care l-a tinut in Parlament, Regele Mihai a refuzat sa dea mana cu Ion Iliescu.