"Mobilizarea civica fara precedent in epoca postcomunista este dovada maturitatii depline la care a ajuns societatea romaneasca. Maturitate care, din pacate, nu se regaseste si in acea parte a clasei politice care inca mai crede ca poate abuza de putere si actiona fara nicio raspundere in scopuri partizane.

Sunt acei politicieni care isi doresc sa tina Romania captiva in trecut, pentru folosul lor personal, si sunt dispusi sa faca orice compromis pentru a-si atinge obiectivele, chiar daca asta inseamna sa devieze Romania de la parcursul sau euro-atlantic.

Astazi ne aflam din nou in fata unor alegeri fundamentale pentru viitorul nostru: continuam, cu mai multa consecventa, pe drumul pe care, cu eforturi si de multe ori cu sacrificii, ne-am inscris de un deceniu, sau facem pasi inapoi si riscam sa ne intoarcem in trecut?

Nu putem cladi nimic durabil pentru urmatorul secol daca nu punem la temelie acele valori care si-au dovedit soliditatea in a genera cu adevarat o viata mai buna pentru oameni. Lectiile istoriei sunt astazi mai evidente ca oricand O societate libera, in care oricine are sansa de a-si urma vocatia, in care fiecare cetatean poate trai in siguranta, avand o viata prospera si garantia ca drepturile ii sunt respectate, este o societate din care reflexele autoritariste de orice fel sunt eliminate.

De aceea, mi-as fi dorit ca in ultimul an, cu atat mai mult cu cat este anul premergator Centenarului, sa fi vazut o mai mare preocupare a decidentilor politici pentru consolidarea democratiei in tara noastra, a independentei justitiei si pentru intarirea practicilor de guvernare in beneficiul tuturor romanilor, nu al unor grupuri.

Vedem, in schimb, o mare preocupare pentru identificarea unor teme paralele cu asteptarile romanilor si cu interesele strategice pe termen lung ale tarii noastre.

De teama justitiei si a statului de drept, unii inventeaza scenarii despre un alt fel de stat. Nu stiu cui pot folosi aceste fictiuni, dar sunt convins ca viitorului Romaniei, nu", arata seful statului.

Vezi discursul integral al presedintelui- aici.