Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a constatat, vineri, ca exista circumstante care justifica instituirea interimatului functiei de presedinte al Republicii Moldova.

Curtea a constatat ca prin cel de-al doilea refuz al presedintelui Igor Dodon de a-l numi pe Eugen Sturza in functia de ministru se constata imposibilitatea de a-si exercita functiile. Astfel, interimatul este asigurat de presedintele Parlamentului sau de prim-minstru, transmite Deschide.md.

Argumentul principal adus de Guvern in sustinerea sesizarii vizeaza necesitatea depasirii blocajului institutional generat de presedintele Republicii Moldova, prin incalcarea obligatiei constitutionale de numire in functie a ministrului Apararii, la propunerea repetata a prim-ministrului Republicii Moldova. Astfel, autorul sesizarii invoca articolul 56 (2) din Constitutie: "Cetatenii carora le sunt incredintate functii publice, [...] raspund de indeplinirea cu credinta a obligatiilor ce le revin [...]."

Guvernul a adoptat in septembrie o decizie privind sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu refuzul presedintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza in functia de ministru al Apararii. Igor Dodon a respins candidatura lui Eugen Sturza la Aparare si l-a propus pe Victor Gaiciuc. Presedintele a atras atentia Guvernului si a majoritatii parlamentare ca este inutil sa insiste asupra candidaturii lui Sturza. Marti, Curtea Constitutionala a decis ca refuzul sefului statului de a-si executa obligatiile constitutionale constituie imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile si justifica instituirea interimatului. Conform Curtii, intr-o astfel de situatie, speakerul Parlamentului va exercita functia de presedinte interimar, iar daca nici acesta nu va putea sa-si exercite atributiile, atunci premierul va face acest lucru. In temeiul deciziei Curtii, Executivul de la Chisinau a facut joi un al doilea demers catre judecatorii constitutionali.