Miron Cozma afirma ca, potrivit unei decizii a CEDO, el ar putea fi considerat "o victima" a acelor evenimente, sentinta fiind emisa in anul 2010, scrie AGERPRES.

"E incorecta (trimiterea in judecata — n.r.), e un abuz, e o gaselnita, o mizerie judiciara inventata de ei. (...) CEDO mi-a instituit calitatea de victima pentru iunie 1990, nu Procuratura Militara sau alte instante romanesti. Eu am cerut la CEDO un euro (ca despagubire — n.r.), nu puteam cere mai multi bani, pentru ca eu am demnitate si moralitate. Nu puteam sa cer bani pentru sange", a declarat Cozma, potrivit sursei citate.

"Am fost trimis in judecata pentru vatamare corporala, in conditiile in care minerii nu erau in Bucuresti pe 13 iunie cu mine, si pentru stres psihic, adica am stresat pe unii. S-au uitat la televizor si au vazut urat. Cand m-au vazut pe mine s-au stresat", a mai spus "Luceafarul huilei".

El a sustinut ca ar fi fost adus cu forta in Bucuresti, in ultimul tren cu mineri.

Cozma a spus ca se va prezenta la proces, unde va fi aparat de doi avocati de prestigiu. In plus, el considera ca prezenta sa la proces reprezinta si o obligatie morala fata de minerii din Valea Jiului, pentru a se afla adevarul despre evenimentele din iunie 1990.

"Eu am o obligatie morala fata de mineri, copiii si copiii copiilor lor (...) de a afla adevarul si de a se vedea foarte clar ca minerii nu au omorat pe nimeni, nu au batut pe nimeni", a mai declarat Cozma, sustinand ca minerii ar fi fost provocati in timpul evenimentelor din iunie 1990.

Citeste si: Ion Iliescu, Petre Roman, Miron Cozma, trimisi in judecata in dosarul mineriadei din 1990