Decizia, luata de judecatoarea Aida Popa de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu este definitiva, dar este executorie.

Mandatul de arestare preventiva pentru 30 de zile a fost emis, la propunerea procurorilor DNA, pentru infractiunile de instigare la savarsirea infractiunii de folosire, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect si instigare la savarsirea infractiunii de spalare a banilor.

Acesta este cel de-al treilea mandat de arestare emis in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita.

La ICCJ a avut loc, marti dimineata, o sedinta secreta de judecata pentru audierea lui Sebastian Ghita prin videoconferinta in dosarul Ponta-Blair. Legatura prin videoconferinta cu instanta din Belgrad a fost stabilita, insa Ghita a refuzat sa dea declaratii, au afirmat surse judiciare.

De asemenea, Sebastian Ghita ar fi urmat sa fie audiat, marti dupa-amiaza, prin videoconferinta, tot la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul in care este acuzat ca i-a dat o casa fostului primar din Ploiesti Iulian Badescu in schimbul finantarii echipei de baschet Asesoft Ploiesti, insa nici in acest dosar omul de afaceri nu a mai dat declaratii. Si in acest dosar procurorii DNA au cerut emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru Sebastian Ghita.

Omul de afaceri Sebastian Ghita - retinut la Belgrad in noaptea de 13 spre 14 aprilie si plasat apoi in arest preventiv - a fost eliberat in 26 mai pe cautiune, in baza unei decizii a Curtii Supreme din Serbia, dupa depunerea unei cautiuni de 200.000 de euro. Lui Ghita i-a fost retinut pasaportul si i s-a interzis sa paraseasca Belgradul.

Omul de afaceri asteapta o decizie privind cererea de extradare formulata de autoritatile romane. Cand a fost prins de autoritatile sarbe, Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia si era impreuna cu fratele sau. In 19 mai, Ghita a fost fost audiat la Curtea Suprema din Belgrad ca urmare a cererii de extradare formulata de autoritatile romane, el aratand ca se opune extradarii si invocand persecutii politice. Avocatul sau a solicitat ca masura detentiei sa fie inlocuita cu arestul la domiciliu.

Pe numele lui Sebastian Ghita exista alte doua mandate de arestare in lipsa, el avand cinci dosare penale in Romania.