Sulfina Barbu a aratat ca salariul minim brut, pe baza caruia se calculeaza toate salariile din sistemul bugetar potrivit proiectului PSD, va fi de 2.500 de lei in 2022, dar ca pana in 2020, ultimul an din actuala guvernare, acest salariu minim brut va ajuge abia la 1.750 de lei.

”Rezulta ca principala sarcina privind cresterea salariilor ramane pentru anii 2021 si 2022, cu o suma de 750 de lei, adica 375 de lei pe an. PSD pune in sarcina viitorului guvern cresterea salariilor recunoscand ca nu este capabil sa sustina o cresetre economica sustenabila in perioada de guvernare pana in anul 2020. Amagesc salariatii din sectorul bugetar cu salarii pe care, de fapt, nu le pot asigura in exercitiul guvernamental actual, din 2017 pana in 2020. Noi reclamam ca nu este reglementat clar modul de calcul al salariului minim brut. Consideram ca este necesar ca in legea salarizarii unitare sp fie introdus un mecanism pentru salariul minim brut in functie de productivitatea muncii si in functie de rata inflatiei”, a declarat Sulfina Barbu.

O a doua critica punctuala adusa de fostul ministru al muncii proiectului legii salarizarii unitare vizeaza eliminarea tichetelor de masa, lucru care va duce, potrivit calculelor facute de liberali, la o scadere a veniturilor bugetarilor, pe de o parte, si la o discriminare intre domeniul public si cel privat, pe de alta parte.

”Aceste tichete sunt inlocuite cu acordarea indemnizatiilor anuale de hrana la nivelul a doua salarii de baza minim brute pe tara. Trebuie sa analizam in ce masura o astfel de prevedere este si constitutionala. In sectorul de sanatate, pentru a va da un exemplu, prin eliminarea tichetelor de masa in anul 2018, rezulta o reducere a veniturilor salariatilor. Astazi, iau 21 de tichete pe luna. Inmultit cu 15 lei tichetul, inseamna 315 lei pe luna. Inmultit cu 12 luni, inseamna 3.780 de lei. Doua salarii minim brute in 2018 inseamna 1.550 de lei ori doi, egal 3.100 de lei. Rezulta ca diferenta de 680 de lei este pierdere anuala pentru fiecare angajat din domeniul de sanatate. Trebuie sa explice initiatorii cum acopera aceasta pierdere privind veniturile”, a mai spus Barbu.

Vicepresedintele PNL mai atrage atentia si asupra faptului ca in proiectul de lege al salarizarii unitare se regasesc functii inexistente, precum cea de vicepresedinte al Consiliului General al Municipiului Bucuresti si ca suspendarea temporara a pensiilor speciale va insemna lasarea unei poveri financiare pentru guvernele viitoare, scrie News.ro.

De asemenea, liberalii critica si diferenta mica de salariu dintre un debutant si un angajat cu experienta, spunand ca este nedrept ca oameni cu pregatiri si experiente diferite sa fie platiti la acelasi nivel.

”PNL va avea consultari cu federatiile si confederatiile sindicale din domeniu. Vom analiza fiecare articol din lege, fiecare grila si vom anunta ce masuri luam in acest domeniu. Asteptam ca legea sa fie asumata de cineva. Guvernul da din colt in colt si nu-si asuma legea, sunt foarte multe amanari. Asteptam ca proiectul sa fie asumat si apoi vom invita toate confederatiile sindicale la consultari”, a conchis Sulfina Barbu.