Ordonanta de urgenta a fost inregistrata marti seara la Senat cu numarul B1 8/2017 si a intrat in dezbatere in procedura de urgenta. Conform fisei de pe siteul Senatului, ordonanta de urgenta are avizul Consiliului legislativ.

Potrivit procedurii, Senatul are termen pana pe 22 martie sa adopte ordonanta de urgenta, in calitate de prima camera sesizata, urmand ca ultimul cuvant sa il aiba deputatii.

Depunerea spre dezbatere la Parlament a ordonantelor de urgenta adoptate de catre Guvern este o conditie a intrarii lor in vigoare. Potrivit articolului 115, alin (5) din Constitutie, ”ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei”.

Guvernul a aprobat, marti, prin Ordonanta de Urgenta, mai multe modificari ale Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala. Ele se refera la definirea si pedepsirea abuzului in serviciu, stabilind si un prag minim de 200.000 de lei de la care acesta este fapta penala, largesc categoria persoanelor care ies de sub incidenta prevederilor referitoare la favorizarea infractorului si stabilesc ca denuntul este valabil doar daca este facut in termen de sase luni de la comiterea faptei.