Intrebat daca analizeaza posibilitatea de a sesiza Curtea Constitutionala in cazul Ordonantei de Urgenta de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala, adoptata marti noapea de Guvern si care ar urma sa intre in vigoare peste 10 zile, Ciorbea a spus: "Noi putem ataca legile si ordonantele de urgenta dupa ce intra in vigoare".

Victor Ciorbea a precizat ca daca OUG privind codurile penale intra in vigoare peste 10 zile, Avocatul Poporului nu are acum nicio competenta de analizare a unei eventuale sesizari a CCR si ca lasa in competenta celor care pot sesiza Curtea Constitutionala cu un conflict de natura constitutionala.

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a cerut miercuri, in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), sa fie invitat si Avocatul Poporului pentru a-si spune parerea despre ordonanta de urgenta privind modificarea codurilor penale, propunere acceptata de presedintele CSM, Mariana Ghena, care a spus ca nu intelege de ce Victor Ciorbea nu ar trebui sa se pronunte pe acesta idee.
Klaus Iohannis vrea sa vorbeasca cu Victor Ciorbea Presedintele Klaus Iohannis, care a prezidat sedinta plenului CSM, a aratat ca se gandeste sa-i faca miercuri o vizita Avocatului Poporului.

"Nu ne-am vazut demult, nu mi-e dor de el dar vreau sa-i transmit personal ca asteptam cu totii o luare de pozitie”, a spus Iohannis.

In conditiile in care primul punct de pe ordinea de zi a sedinte CSM a ramas fara obiect, intrucat OUG privind modificarea codurilor penale a fost deja adoptat marti noapte, plenul a intrat in deliberari privind oportunitatea si modul de sesizare a Curtii Constitutionale cu o serie de chestiuni punctuale privind existenta unui conflict intre puterea judecatoreasca si cea executiva.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, la plecarea de la CSM, ca presedintele Consiliului, Mariana Ghena, este hotarata sa sesizeze CCR in privinta OUG de modificare a codurilor penale, el precizand ca toti membrii CSM sunt solidari.